Jos yrityksesi ikkunasta näkyy peltoa ja metsiä, saattaa se sijaita maaseudun tukialueella.
11.3.2024 klo 15:35
Uutinen

Yrittäjä, tunnethan maaseudun yritys- ja hanketuet? Uudenmaan maaseudulle kohdistetaan rahoitusta lähes 8 miljoonaa vuonna 2024

Uudenmaan ELY-keskus kertoo, että Uudellamaalla on tänä vuonna haettavissa runsaasti EU:n maaseuturahoitusta.  Sitä voi hakea niin maaseutualueella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen kuin maaseudun kehittämishankkeisiin.

Tänä vuonna ELY-keskus voi myöntää rahoitusta laajempiin yritys- ja kehittämishankkeisiin noin 4,3 miljoonaa euroa ja Leader-ryhmät paikallisiin ja pienempiin hankkeisiin noin 3,5 miljoonaa euroa.

Maaseudun pienille yrityksille tarkoitettua maaseudun yritystukea voi saada yritystoiminnan aloittamiseen, laajentamiseen tai kehittämiseen. Maatalouteen ja maataloustuotteita jalostaville yrityksille on omat tukimuotonsa.

Tarkempia tietoja investointi- ja kehittämistuista sekä tuista aloittaville yrittäjille löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.

– Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoja rahoituksen hakemisesta ELY-keskuksesta, Leader-ryhmistä tai vaikkapa oman kunnan elinkeinopalveluista, jos mielessä on kehittämistarpeita, vinkkaa kehittämisvastaava Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskuksesta. 

Rahoitustukia voi hakea jatkuvasti, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Tuki ei saa vääristää kilpailua ja yrityksellä pitää olla edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan.

Alueluokitus vaikuttaa hankkeiden arviointiin

Koko Suomi ja myös Uusimaa on jaettu alueisiin niiden maaseutumaisuuden mukaan. Mitä maaseutumaisemmalla alueella yritys sijaitsee, sitä suotuisammin sen hankkeita arvioidaan. Kaupunkialueille tukia ei myönnetä.

Voit tarkistaa uudesta karttapalvelusta, onko yrityksesi tai hankkeen toteutuspaikka tukikelpoisella alueella.

Ohjeet ja yhteystiedot

Yritys- ja hanketukihakemukset tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa. Ennen Hyrrään kirjautumista yrittäjiä kehotetaan suunnittelemaan projektia ja ottamaan yhteyttä oman alueen ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. Yhteyshenkilöt neuvovat ja ohjaavat yrittäjiä tukien hakemisessa.

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 081

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat (suluissa ryhmien toiminta-alueet)
• EMO ry (Espoo, Hausjärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa), toiminnanjohtaja Esko Pietari, 050 573 2972
• Pomoväst rf (Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio ja Kirkkonummi), toiminnanjohtaja Gunilla Wasström, 019 2413 921 tai 044 721 3920
• Kehittämisyhdistys SILMU ry (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo), toiminnanjohtaja Anette Vihanto, 041 442 6602
• Ykkösakseli ry (Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti), toiminnanjohtaja Maarit Teuri, 0400 982 236