17.3.2021 klo 14:51
Uutinen

Yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea kesäkuun loppuun – ”Valmistelu säännöksen voimassaolon jatkamisesta tulee aloittaa välittömästi”

Koronaepidemian vuoksi työttömäksi jäänyt yrittäjä voi hakea tukea 30.6.2021 asti

Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea 30.6.2021 asti, jos yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian takia. Jos yrittäjä hakee tukea, hänen on huolehdittava, että työnhaku on voimassa TE-palveluissa.

Yrittäjällä on oikeus Kelan maksamaan työmarkkinatukeen, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat vähentyneet koronaepidemian vuoksi. Tukea voi saada yritysmuodosta riippumatta, eikä yritystoimintaa tarvitse lopettaa. Nämä ehdot ovat voimassa 30.6.2021 asti.

– Koronaepidemia aiheuttaa edelleen yrittäjille haasteita toimeentulon suhteen, osittain nyt jopa enemmän kuin vuonna 2020, koska kassassa mahdollisesti olleet puskurit alkaa olla monella käytetty. Siksi on todella tärkeää, että yrittäjien toimeentuloa turvataan jatkamalla määräaikaista työmarkkinatukisääntelyä. Näin turvataan myös työsuhteisten henkilöiden työpaikkojen jatkuvuus, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Hän toivoo, että voimassaoloa jatkettaisiin kesäkuun jälkeenkin.

– Koska pandemian loppu ei vielä häämötä, tulisi valmistelu säännöksen voimassaolon jatkamisesta kesäkuulta eteenpäin aloittaa välittömästi. Mahdollinen jatko tulisi eduskunnassa vahvistaa myös huomattavasti aikaisemmin kuin tällä kertaa tehtiin, jotta yrittäjät pystyvät paremmin varautumaan tulevaisuuteensa, hän jatkaa.

Kela ohjeistaa: TE-palveluihin ensin

Jos yrittäjä ei ole koronaepidemian takia vielä työllistynyt takaisin yritystoimintaansa ja hakee edelleen työmarkkinatukea, on yrittäjän huolehdittava, että työnhaku on voimassa TE-palveluissa.

Jos yrittäjä ei ole aikaisemmin hakenut yrittäjän väliaikaista työmarkkinatukea ja haluaa hakea sitä nyt, hänen pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Sen jälkeen yrittäjä voi täyttää työttömyysetuushakemuksen Kelan asiointipalvelussa.

TE-palvelu antaa Kelalle tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta tukeen. Kela saa lausunnossa tiedon siitä, täyttyvätkö ehdot tuen maksamiselle myös jatkossa.

Kela on tarvittaessa yhteydessä yrittäjään ja pyytää arvioimaan yritystoiminnan tulot lausunnon mukaiselta ajalta. Jos yrittäjän työttömyys jatkuu, hänen pitää täyttää työttömyysajan ilmoitus säännöllisesti Kelan asiointipalvelussa.

Eduskunta on hyväksynyt väliaikaisen muutoksen, mutta se odottaa vielä presidentin vahvistusta.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images