9.12.2020 klo 15:40
Uutinen

Yrittäjä voi kasvattaa osaamistaan ammatillisella koulutuksella

Jotta yritys voisi menestyä, se tarvitsee osaavia ihmisiä. Yrityksen kehittymisen edellytys on jatkuva oppiminen.

– Kannustan yrittäjiä ja yritysten työntekijöitä kehittämään omaa osaamista. Ammatillinen koulutus tarjoaa siihen hyvän väylän, koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö Johanna Vainio Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoo.

Erityisen tärkeää kouluttautuminen on yksinyrittäjille, kun yrittäjän on hallittava toimialaosaamisen lisäksi yrittäjyyden osa-alueet markkinoinnista ja myynnistä digi- ja taloustaitoihin.

– Olen saanut parempia edellytyksiä toimia yrittäjänä suoritettuani oman alan koulutuksen sekä yrittämisen ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, nuohous- ja ilmastointialan yrittäjä Harri Räty kertoo.

Korkeaa osaamista ja kädentaitoammattien arvostusta

Harri Räty toimii Keski-Suomen Mestarikillan varaoltermannina. Kiltojen ideana on pitää yllä korkeaa osaamista ja kädentaitoammattien arvostusta.

– Mestariksi tullaan useimmiten siten, että ensiksi suoritetaan ammattitutkinto ja sen jälkeen asianomainen erikoisammattitutkinto, Harri Räty kertoo.

Mestarikiltoja on kaksitoista ja niiden kattojärjestönä toimii Mestarikiltaneuvosto. Mestarikiltojen tärkeä rooli korostuu Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian vetämässä Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa. Varsinais-Suomen Yrittäjät on hankkeessa mukana.

Mestaripolkua rakentamassa

Mestaripolulla opiskelijan ammatillista osaamista tukevat ja ohjaavat Mestarikillan ammattilaiset ja opettajat. Halutessaan saa mentorin.

– Ammatillinen arvostus kasvaa uuden osaamisen myötä, projektipäällikkö Aija Huhtamäki Turun Aikuiskoulutuskeskuksesta toteaa.

Hankkeen toteuttavat Gradia ja Turun AKK. Yhteistyökumppaneita ovat Keski-Suomen Mestarikilta, Turun Mestari- ja Kisällikilta sekä Mestarikiltaneuvosto. Hankkeen ohjausryhmässä vaikuttavat Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Keski-Suomen Yrittäjät.

Yhteistyöstä synergiaetuja

Yhteistyö hankkeen toimijoiden välillä on tiivistynyt, sillä hanke on mahdollistanut lisäresursseja.

– Esimerkiksi Turun AKK:n kanssa olemme päivittäneet aiemman yhteistyömme muotoja muun muassa yrittäjien tapaamisten osalta, Johanna Vainio kertoo.

Myös Aija Huhtamäen mukaan lisäresurssit ovat tarpeen tiedon jakamiseksi.

– Tavoitteena on lisätä yrittäjien tietoisuutta ammatillisen koulutuksen joustavasta tavasta suorittaa tutkinto esimerkiksi oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi tavoitteena on päivittää opettajien tiedot yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta Yrittäjien sivuilta.

Teksti: Anne Öhman, anne.ohman(at)yrittajat.fi

Pääkuvassa:

Tulevan vuoden toimintasuunnitelmaa yhteistyössä marraskuun lopussa miettivät Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter, Turun AKK:n asiakkuuspäällikkö Risto Ruohola, Varsinais-Suomen Yrittäjien Johanna Vainio, Turun aikuiskoulutussäätiön/Turun AKK toimitusjohtaja Tommi Forss sekä projektipäällikkö Aika Huhtamäki, Turun AKK. Samassa yhteydessä allekirjoitettiin kumppanuussopimus. (Kuva: Niina Pekkala)

Kuva alla:

Kumppanuussopimusta allekirjoittamassa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sekä Turun Aikuiskoulutussäätiön toimitusjohtaja ja Turun AKK:n rehtori Tommi Forss. (Kuva: Johanna Vainio)