24.1.2022 klo 16:37
Uutinen

Yrittäjäehdokkaista 9 aluevaltuutettua Etelä-Karjalassa

Yhteensä 9 yrittäjää valittiin aluevaltuustoon Etelä-Karjalassa. Alueen 59 valtuutetusta 15 prosenttia on yrittäjiä.

– Tämä on tärkeää. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista, kommentoi Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Tommi Matikainen.

Ennakkoarvioissa pelättiin pienempien kuntien äänen häviämistä tulevissa päätöksissä, jos ne eivät saa kuntalaisiaan valtuustoihin.

 Jokaisesta alueemme kunnasta läpi meni ainakin yksi ehdokas, mikä on hyvä asia edustavuuden suhteen, toteaa Tommi Matikainen.

Etelä-Karjalassa palveluverkoston palvelukyky korostuu, sillä maakunta on pitkä ja varsin harvaan asuttu varsinkin ääripäistään pohjoisessa ja etelässä. 

 Yrittäjien osuus aloittavassa valtuustossa on merkittävä ja pitkien etäisyyksien maakunnassa palvelut taataan parhaiten monituottajamallilla. Yritykset pystyvät joustavasti tuottamaan palvelua reuna-alueidenkin väestölle. On paljon alueita ja toimintoja, joilla hyvinvointialueen oman henkilöstön käyttö ei ole järkevää ja tässä ostopalvelu ja palveluseteli ovat hyvä toteutustapa, Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto kertoo oman kymmenvuotisen sote-kokemuksensa pohjalta.

 Aluevaalit olivat hyvinvointivaalit, mutta myös talousvaalit. Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Valtuustoihin tulee nyt paljon sote-alan ammattilaisia ja on tärkeää saada valtuutettujen päätöksenteon tueksi läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan viimein verrata samoilla kriteereillä, peräänkuuluttaa Marko Hanhisuanto.

Eniten yrittäjävaltuutettuja on kokoomuksella

Eniten yrittäjävaltuutettuja sai kokoomus 5 paikalla, toiseksi eniten keskusta 2 paikalla ja 1 yrittäjän saivat läpi myös SDP ja Pienten kuntien puolesta -ryhmittymä.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät? 

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain. 
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla. 
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200. 
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.   
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina. 
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.

Lisätietoja: 
Marko Hanhisuanto, toimitusjohtaja Etelä-Karjalan Yrittäjät
marko.hanhisuanto@yrittajat.fi, 050 440 8868