La Gelaterialla on kahvilat Espoon Matinkylässä ja Haukilahdessa sekä Helsingin Kauppahallissa (kuvassa). Francesco Intini sukkuloi tekemässä töitä jokaisessa kolmessa toimipisteessä. Kuva: La Gelateria
9.2.2024 klo 13:55
Uutinen

Yrittäjäkaksikko myy ulkokioskeista jäätelöä jopa 25 asteen pakkasella – ”Jotkut rohkeat asiakkaat istuskelevat pöydän äärellä syömässä”

Francesco Intini ja Axel Lindholm pyörittävät Espoossa La Gelateria -konttikahviloita, joiden luukulta he kauppaavat jäätelöä vuoden ympäri.

Mikä pähkähullu pohjoismainen villitys tämä on? Kuka haluaa ostaa jäätelöä ulkona sijaitsevan konttikahvilan luukulta kipakalla pakkasella? Kuulostaa samalta kuin jos kesähelteillä hikoillessa sonnustautuisi kuumaan villapaitaan.

Italiasta kotoisin oleva Francesco Intini ja hänen yhtiökumppaninsa Axel Lindholm pyörittävät Espoon Haukilahdessa ja Matinkylässä La Gelateria -konttikahviloita, jotka kauppaavat muiden kahvilatuotteiden ohella myös jäätelöä vuoden ympäri.

La Gelateria -konttikahviloista uutisoi ensin Länsiväylä.

– Moni haluaa ostaa jäätelöä ulkokioskista talvellakin. Olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta, Intini kertoo Yrittajat.fille.

Hän toteaa kuitenkin, että harva asiakas jää ulos pakkaseen värjöttelemään ja lipomaan jäätelöä kohmeisin sormin.

– Ihmiset menevät lämmitettyyn autoonsa istumaan ja syövät jäätelön siellä. Jäätelöä ostetaan talvisin myös take awayna eli ihmiset vievät jäätelön saman tien kotiin. Talvisin jäätelömyynti eroaa kesän myynnistä myös siten, että asiakkaat ostavat usein kahvin jäätelön kyytipojaksi, Intini kertoo.

Mutta löytyy niitäkin kylmää kaihtamattomia asiakkaita, jotka jäävät ulos nautiskelemaan jäätelönsä. Heitä varten on konttikahviloiden viereen aseteltu pöydät ja tuolit.

– Jotkut rohkeat asiakkaat istuskelevat pöydän äärellä syömässä jäätelöä. Kerran eräs asiakas iski jäätelökuppinsa pöydän päällä olevaan lumikinokseen ja otti siitä valokuvan, Intini naurahtaa.

Konttikahviloista on kaupattu jäätelöä jopa 25 asteen pakkasella.

Tuuli on pakkasta pahempi

Ulkokioskien talvinen jäätelömyynti alkoi kokeiluna Haukilahdessa syksyllä 2020. Kun yrittäjät olivat sulkemassa kahviloitaan kesän lopussa, he huomasivat, että hyvät säät jatkuivat vielä syyskuussakin.

He päättivät jatkaa ulkokioskien aukioloa.

– Sen jälkeen jatkoimme myyntiä vielä loka- ja marraskuussakin. Tosin pakko myöntää, että marraskuussa sää oli jo todella huono ja sateinen, Intini naurahtaa.  

Sen verran myynti kuitenkin veti ja asiakkailta tuli myönteistä palautetta, että he jatkoivat vielä joulukuussa. Sittemmin talviset aukioloajat jäivät La Gelaterian pysyväksi käytännöksi.

Nykyisin Haukilahden kioski on talvellakin auki viikon jokaisena päivänä, ja Matinkylän kioski viikonloppuisin.

La Gelaterialla on kahvila myös Helsingin Kauppahallissa. Nykyisin italialais-suomalainen yrittäjäkaksikko sukkuloi eri toimipisteiden välillä, ja Intini ja Lindholm työskentelevät vuorotellen jokaisessa kolmessa kahvilassa.

Entä kuinka jäätävää on yrittäjälle seisoskella tiskin takana kioskissa, jonka luukku on auki pakkasella? Intinin mukaan kylmyys ei välttämättä ole suurin koettelemus, vaan kova tuuli.

– Jopa viidentoista asteen pakkanen ei ole myyjälle mahdoton, kunhan ei tuule. Kioskissa on kuitenkin lämmityslaite, joskin lämmittäminen on hankalaa, kun luukku on auki. Pahin sää on pakkasen ja tuulen yhdistelmä, hän sanoo.

Laitteille kylmä sää tekee välillä tuhojaan.

– Kerran kahvikoneemme meni rikki pakkasella.

Pistaasi suosituin talvella

Aivan kaikkeen eivät sinnikkäät yrittäjätkään veny. Jos keli on aivan mahdoton esimerkiksi pakkasen ja kovan tuulen yhdistelmän takia, omistajat pitävät konttikahviloiden luukut säpissä.

La Gelaterian jäätelövalikoima on talvisin hieman pienempi kuin talvella. Matinkylässä on tarjolla kahdeksan ja Haukilahdessa kaksitoista eri jäätelömakua. Intinin mukaan suosituin jäätelö talvisaikaan on pistaasi. Niin ikään kauppansa tekevät myös suklaa ja mansikka.

Talvisin La Gelaterian jäätelömyynti on noin 5–10 prosenttia kesän vastaavista lukemista. Bisnes on silti kannattavaa, koska jäätelö on vain yksi konttikahviloiden lukuisista eri myyntituotteista. Myynnissä on muun muassa glögiä sekä kuuluisaa italialaista herkkua, panettone-kakkua.

Vuodenajat näkyvät myös La Gelaterian työntekijöiden määrässä. Talvisin töissä on yhteensä seitsemän ihmistä, ja kesäisin parikymmentä.  

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen