24.5.2018 klo 09:11
Uutinen

Yrittäjäkysely: Muuramessa yrittäjien mielestä parasta elinkeinopolitiikkaa

Keski-Suomen kunnissa tehdään Suomen kahdeksanneksi parasta elinkeinopolitiikkaa. Pienistä kunnista Muurame yltää koko maan vertailun kärkeen ja Jyväskylä suurten kuntien sarjassa toiseksi Seinäjoen jälkeen. Tiedot käyvät ilmi tänään julkistetusta Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä.

Keski-Suomen kunnissa tehdään yrittäjien mielestä Suomen kahdeksanneksi parasta elinkeinopolitiikkaa. Muurame ja Jyväskylä sijoittuvat kärkikaksikkoon koko maan vertailussa omissa sarjoissaan.

Kyselyn tulokset julkistettiin Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella keskiviikkona. Kyselyyn vastasi 5836 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää. Keski-Suomesta vastauksia saatiin 332. Kyselyn tarkoitus on antaa kunnille ja yrittäjille työkaluja elinkeinopolitiikan kehittämiseen yhteistyönä.

Yrittäjät kaipaavat parempaa elinkeinopolitiikkaa

Yrittäjät antavat Keski-Suomen kuntien elinkeinopolitiikalle tyydyttävän arvosanan. Keskiarvo on 6,74. Kaksi vuotta sitten tehdyssä edellisessä kyselyssä arvosana oli hieman parempi, 6,91.

Eroja kuntien elinkeinopolitiikassa on: paras arvosana Keski-Suomessa on 8,7 ja heikoin 5,5. Keski-Suomen Yrittäjät palkitsi Kunnallisjohdon seminaarin omassa aluetilaisuudessaan Muuramen, Toivakan sekä Keuruun maakunnan parhaasta elinkeinopolitiikasta.

– Toivon, että kunnat ja yrittäjät hyödyntävät tuloksia yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Elinvoimapolitiikka on kuntien vastuulla. Osa kunnista on ottanut sen tosissaan, osa selvästi himmailee vielä, toteaa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen. Yli 90 prosenttia yrityksistä on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä. Pienten yritysten on vaikea selvitä kunnassa, joka tekee yrittäjäkielteisiä päätöksiä. Yrittäjämyönteisyys palautuu kuntaan verotuloina, työpaikkoina sekä parempina palveluina. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa kannattaa laskea hankintojen kokonaistaloudellinen vaikutus, muistuttaa Hynninen.

Yrittäjien mielestä parhaat kunnat

Yli 50 000 asukasta

Seinäjoki

Jyväskylä

Joensuu

Kouvola

Salo

Kuopio

Oulu

Rovaniemi

Lappeenranta

Turku

10 000–50 000 asukasta

Lieto

Ilmajoki

Lieksa

Ylöjärvi

Lempäälä

Ulvila

Pirkkala

Naantali

Kaarina

Alavus

Alle 10 000 asukasta

Muurame

Merikarvia

Vieremä

Keitele

Säkylä

Ilomantsi

Pomarkku

Karvia

Siikainen sekä Rusko

Yrittäjien mielestä parhaat maakunnat

Pohjois-Karjala

Satakunta

Etelä-Pohjanmaa

Pirkanmaa

Savo

Varsinais-Suomi

Pohjois-Pohjanmaa

Keski-Suomi

Lappi

Uusimaa

Etelä-Karjala

Etelä-Savo

Kainuu

Keski-Pohjanmaa

Pääkaupunkiseutu

Kymi

Rannikko-Pohjanmaa

Häme

Päijät-Häme

Ennätysmäärä kunta- ja yrittäjävaikuttajia koolla Tampereella

Suomen Yrittäjien perinteinen Kunnallisjohdon seminaari on parhaillaan koolla Tampereella. Tämä kaksipäiväinen tapahtuma keräsi ennätysmäärän väkeä, peräti 1200 kunnan virkamiestä, valtuutettua ja yrittäjävaikuttajaa. Keski-Suomesta osallistujia on yli 100. Tapahtuma jatkuu huomenna.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjät kartoittaa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyllä kuntien ja yrittäjien yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Kysely tehdään kahden vuoden välein.

Kysely toteutettiin yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–16.4.2018.

Kyselyyn vastasi 5835 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää.

Kyselyn tarkemmat tulokset pääset katsomaan tästä

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 050 563 7780, sanna-mari.hynninen@yrittajat.fi
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi
elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannamari Heinonen, Suomen Yrittäjät, p. 050 567 3395, hannamari.heinonen@yrittajat.fi