Yrittäjä ihmettelee: Pörssiyhtiöllä jopa 120 päivän maksuaika
Valtimo Components Oyj on joutunut rahoittamaan saataviaan, jotta se saa 80 prosenttia saatavista nopeammalla aikataululla. Kuva: Getty Images

Yrittäjältä odotettiin 75 päivän maksuaikaa – Lähetti piikittelevän vastauksen: ”Kirjoitetaan sopimukseen, paljonko lainaa tarvitaan”

Alihankintayrityksen yrittäjä kertoo, että isot yritykset saattavat ehdottaa jopa 120 päivän maksuaikaa.

Valtimo Components Oyj:n yksi omistajista ja toimitusjohtajan tehtävää hoitava Jaakko Kilpeläinen puhuu Pohjois-Karjalan Yrittäjien hallituksen jäsenenä avoimesti monen yrityksen ongelmasta, pitkistä maksuajoista.

Vastikään Kilpeläinen sai kuulla, että yrityksen yhteistyökumppani VR Fleet Care Ltd eli entinen VR:n kunnossapidosta vastaava liiketoimintayksikkö vaatii 45 päivän maksuaikaa.

Lain mukaan osapuolet noudattavat 30 päivän maksuehtoa, ellei erikseen muuta sovita.

– Kun saimme hyväksynnän hienomekaniikan koesarjoille muutama viikko sitten, huomasin heidän järjestelmästään, että siellä on oletuksena 45 päivän maksuehto, jota ei voi muuttaa, Kilpeläinen kertoo.

Hän lähetti oitis asiasta sähköpostia, johon VR Fleet Care ei ole vielä vastannut.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoja kuin suostua. Olen kirjoittanut heille ystävällisesti, että havaitsimme systeemivirheen. Siinä on luonnollisesti vähän huumoria mukana, Kilpeläinen jatkaa.

Monelle yritykselle maksuajat ovat totinen paikka, sillä etenkin pienille alihankinta-alan yrityksille pitkät maksuajat aiheuttavat taloudellisia ongelmia, jopa konkurssiriskin. Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen pitää Valtimo Componentsin esimerkkiä valitettavana.

– Valitettavasti jotkut suuryritykset toimivat tavalla, joka ajaa monet pienet sopimuskumppanit taloudellisesti ahtaalle. Näissä tilanteissa yrittäjällä on kuitenkin oikeus vedota siihen, että jos käytetään 45 päivän tai sitä pidempää maksuaikaa, asiasta tulee nimenomaisesti sopia osapuolten välillä. Järjestelmästä luettava maksuehto, joka ylittää yli 30 päivää, on lain mukaan tehoton. Tällainen toiminta ei ole taloudellisen vastuunkaan näkökulmasta hyväksyttävää.

Meillä ei ole muuta vaihtoehtoja kuin suostua.

Jaakko Kilpeläinen, yrittäjä

Pörssiyhtiöllä jopa 120 päivän maksuaika

Kilpeläisen mukaan 45 päivän maksuaikaa voi tuskin muuttaa, ellei halua menettää yhteistyösopimusta. Hänellä on kokemusta vieläkin räikeämmistä ehdotuksista.

– Osa isoista päämiehistä asettaa alihankkijaluokituksen ja toiminnan edellytykseksi pitkät maksuajat. Olimme aikaisemmin ison pörssiyhtiön alihankkija. Siellä todettiin, että jos emme ole valmiita nostamaan maksuaikaa 75 vuorokauteen, emme saa ensimmäisen luokan alihankkijan statusta.

Kyseinen status mahdollista Kilpeläisen mukaan paremman aseman ja mahdollisesti enemmän tilauksia. Myös tässä tilanteessa Kilpeläinen vastasi piikikkäästi takaisin.

– Ehdotin, että jos kyseinen pörssiyhtiö tarvitsee lainaa, kirjoitetaan sopimukseen, paljonko lainaa tarvitaan, mutta 75 vuorokauden maksuaikaa emme hyväksy. Pitkä maksuaikahan on tavallaan ilmaista lainaa isolle yritykselle. Alihankintasuhteessa olevat pk-yritykset toimivat suurempien rahoittajana.

Kyseisellä yhtiöllä oli ”optiona” jopa 120 päivän maksuaika, jolla olisi saanut parhaan pisteytyksen alihankkijana.

”Ehdotin, että jos kyseinen pörssiyhtiö tarvitsee lainaa, kirjoitetaan sopimukseen, paljonko lainaa tarvitaan.”

Jaakko Kilpeläinen, yrittäjä

Laskujen rahoittaminen yleistä

Valtimo Components Oyj on joutunut rahoittamaan saataviaan, jotta se saa 80 prosenttia saatavista nopeammalla aikataululla. Samoin toimivat monet muutkin alihankkijat.

– Se ei ole ilmaista. Olemme käyttäneet factoring-rahoitusta, jonka hinta on normaalisti halvimmillaan reilut 0,5 prosenttia ja enimmillään 1,5–2 prosentin luokkaa rahoituksen määrästä kuukaudessa. Tämä on kipeä asia meille ja monelle muulle, Kilpeläinen kertoo.

Factoring-rahoituksella tarkoitetaan myyntisaatavien panttaamista luottoa vastaan. Yritys saa siis rahat tilille heti laskun lähetettämisen jälkeen riippumatta siitä, koska asiakas maksaa laskun. Tuhannen euron laskun rahoittaminen kuukaudeksi maksaa noin 15 euroa.

Kilpeläisen mukaan laskurahoituksen jatkuva käyttäminen ja kohonnut korkotaso syö nopeasti alihankintayrityksen tulosta. Korot ovat nousseet nopeasti viimeisen vuoden aikana.

– Jos kyseessä on varakas alihankkija, se voi rahoittaa pitkät maksuajat omasta kassastaan.  Nykyisessä taloustilanteessa vain harvalla pk-yrityksellä on tällaiseen varaa.

Valtimo Components Oyj on hienomekaniikkaan erikoistunut konepaja, joka valmistaa tuotteita muun muassa puolustus- ja lääkesektorille. Yritys on perustettu vuonna 1999.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen