27.7.2017 klo 11:39
Uutinen

Yrittäjältä rukkaset Postin tiistaijakelun loppumiselle: ”Lisähinta on järjetön”

Yrittäjä uskoo, että vain harva yritys maksaa 5500 euroa Postin tiistaijakelun takaavasta yrityspostinumerosta.

Postin jakelu-uudistus herättää närää yrittäjien keskuudessa. Sanomalehti Karjalainen kertoi aikaisemmin tänään, että yrityksen on pulitettava tuhansia euroja halutessaan jatkossa kirjepostia myös tiistaisin. Tämä vaatii Postilta ostettavan erillisen yrityspostinumero, jonka hinta on 5500 euroa.

– Hinta on järjetön. En usko, että monikaan yritys maksaa tuollaista hintaa, lahtelaisen DevNet Oy:n teknologiajohtaja ja toinen pääomistaja Antti Immonen kommentoi.

Jos postin haluaa lajiteltuna, 5500 euron päälle lisätään sadan euron kuukausimaksu. Tämän lisäksi Posti perii vastaanotettujen kirjeiden lukumäärän ja lajittelutavan mukaisen lisämaksun, joka on enimmillään lähes 5000 euroa kuukaudessa.

Suurille yrityksille tarkoitettu yrityspostinumeropalvelu on ollut Postilla käytössä aikaisemminkin. Jakelupäiväuudistus tuo sen piiriin uusia ja aiempaa pienempiä yrityksiä.

”Jakelu-uudistus iskee pieniin yrityksiin”

Antti Immonen myöntää, että nyt voimaan astuvalla jakelu-uudistuksella on pienemmät vaikutukset nykypäivänä kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten.

– Uskon, että tällä uudistuksella on vaikutuksia etenkin pienempiin yrityksiin. Edelleen on paljon sellaisia yrityksiä, jotka eivät käytä sähköistä laskutusta vaan lähettävät kirjepostia. Sillä on aina vaikutuksia, kun tieto ei kulje eteenpäin.

Posti on perustellut uudistusta tiistaipäivien vähäisemmällä postin määrällä. Sanomalehtien jakeluun muutos ei vaikuta.

– Postinsaajille muutos näkyy käytännössä vain vähän, sillä tiistai on perinteisestikin päivä, jolloin jaettavaa postia on huomattavasti vähemmän kuin muina päivinä. Sanomalehtien varhaisjakelu ja pakettien jakelu tehdään kuten aikaisemminkin, niihin ei tule muutoksia, postipalveluista vastaava johtaja Turkka Kuusisto kertoo Postin tiedotteessa.

Pentikäinen: ”Kuppaushinnoittelua”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää yrityspostinumeroa hintansa puolesta mahdottomana investointina pk-yrityksille.

– Jos sitä tarjotaan pk-kenttään, se on kuppaushinnoittelua, jonka tarkoitus on varmistaa, ettei kukaan halua postia tiistaisin.

Tiistaijakelun päättyminen voi Pentikäisen mukaan olla ongelma joillakin aloilla.

– Uskon, että valtaosa yrittäjistä selviää ilman tiistaipostia. Ongelma voi tulla esimerkiksi matkailuyrittäjille, jotka saavat lehtiä tiistaisin Postin päiväkannossa. Heidän asiakaspalvelunsa heikkenee, kun lehtiä ei ole tarjolla. Aiemmin tiistaina jaetun kirjepostin Posti on luvannut jo maanantaina. Jos näin käy, se nopeuttaa jakelua, mikä on hyvä asia. Käykö näin, se jää nähtäväksi.

– Ymmärrän Postia siinä, että se pyrkii tiistaijakelusta eroon pystyäkseen tehostamaan toimintaansa jaettavan vähetessä. Ei ole kenenkään etu, että Posti ulkoiluttaa tyhjiä jakeluautoja asiakkaidensa kustannuksella, Pentikäinen jatkaa.

Postin mukaan lisämaksullista yritysnumeropalvelua ei ole tarkoitettu pienille yrityksille. Postista huomautetaan, että 350 euron kuukausimaksu kattaa 5000 lähetystä kuukaudessa joten määrällisesti kyse on ison yrityksen palvelusta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi