14.6.2017 klo 10:16
Uutinen

Yrittäjämatka on verkostoitumismahdollisuus ja irtiotto arjesta

Lapin Yrittäjiin kesän aikana liittyneiden jäsenten kesken arvotaan paikka yritysmatkalle Dubliniin. Yritysmatkalla pääsee tutustumaan paitsi kohdemaan elinkeinotoimintaan, myös toisiin lappilaisiin yrittäjiin.

Kahvila-konditoria Antinkaapon yrittäjällä Satu Antinkaapolla on kesäjuhlien myötä kädet täynnä töitä. Onneksi elokuun lopulla odottelee Lapin Yrittäjien järjestämä yritysmatka Irlannin Dubliniin. Satu Antinkaapolle yrittäjämatka on usein vuoden kohokohta.

”Ne on aina tosi mukavia reissuja. Monella on kova vuosi takana, ja reissussa saa sen pienen pätkän, jolloin voi vähän huokaista ja vaihtaa maisemaa”, hän kertoo.

Lapin Yrittäjät järjestää joka vuosi jäsenilleen yrittäjämatkan Eurooppaan. Aikaisemmin matkoja on järjestetty muun muassa Barcelonaan, Roomaan sekä Budapestiin. Matkan aikana yrittäjät tutustuvat paikalliseen elinkeinoelämään ja kulttuuriin, esimerkiksi Roomassa matkailijat vierailivat paikallisella viinitilalla. Yrittäjämatkalla on yleensä mukana noin kuusikymmentä lappilaista yrittäjää.

”On mukavaa, että matkojen kautta tulee tutustuttua sellaisiinkin kohteisiin, jonne ei muuten välttämättä menisi. Itse olen rantalomailija, eli menen viikoksi makaamaan rannalle x-asentoon ja sen jälkeen palaan töihin. Yrittäjämatkat ovat vähän erilaista lomailua, ja kohteeseen ja paikalliseen elinkeinoelämään pääsee tutustumaan eri kantilta”, Satu Antikaapo kertoo.

Dublinin yrittäjämatkalle on vielä yksi paikka vapaana, joka arvotaan Lapin Yrittäjiin kesä-heinäkuun aikana liittyneiden kesken. Jäseneksi liittyminen tapahtuu helposti Lapin Yrittäjien verkkosivuilla.

Satu Antinkaapo siirtyi sukupolven vaihdoksen myötä yrittäjäksi Antinkaapon perheyritykseen puolitoista vuotta sitten, ja liittyi heti jäseneksi Lapin Yrittäjiin.

”Myös äitini kuului aikanaan Lapin Yrittäjiin. Olin hänen kautta järjestön toiminnassa mukana, joten liittyminen tuntui lopulta luontevalta”, Antinkaapo kertoo.

Edunvalvontaa ja yhteenkuuluvuutta

Lapin Yrittäjät on Suomen Yrittäjien aluejärjestö, joka koostuu jokaisessa Lapin kunnassa toimivasta yrittäjien paikallisyhdistyksestä. Lapin Yrittäjien jäseninä on noin 3000 mikro- ja pk-yritystä.

Järjestön toiminta-ajatuksena on mikro- ja pk-yritysten edunvalvonta Lapissa. Järjestö tarjoaa jäsenilleen ilmaisia koulutusseminaareja sekä kattavan puhelinneuvontapalvelun. Puhelinneuvontapalvelusta yrittäjä voi pyytää lainopillista apua esimerkiksi verotukseen, uusiin tiloihin ja sopimuksiin liittyviin ongelmiin.

Yksi neuvontapalvelun puhelimeen vastaava henkilö on kolmenkymmenen vuoden kokemuksella varustettu asianajaja Hannu Autonen, joka on ollut mukana perustamassa Lapin Yrittäjien oikeudellista neuvontapalvelua.

”Yleensä yrittäjät soittelevat työsuhdeasioiden tiimoilta, ja kysymykset liittyvät työntekijöiden palkkauksiin, lomautuksiin tai irtisanomisiin. Lisäksi uusien toimitilojen hankintaan ja erilaisiin sopimusasioihin liittyviä kysymyksiä tulee paljon”, Hannu Autonen listaa.

Autonen toimii asianajajana Sodankylässä, mutta antaa oikeudellista neuvontaa kaikille Lapin Yrittäjien jäsenille. Lappilaiset yrittäjät käyttävät neuvontapalvelua ahkerasti ja asianajajan puhelin piriseekin taukoamatta.

”Joskus yrittäjä soittaa tilanteessa, jossa jotain ongelmallista on jo tapahtunut, mutta toivottavaa toki olisi, että yrittäjä pystyisi olemaan yhteydessä asiantuntijaan jo etukäteen. Silloin mahdollinen tuleva ongelmatilanne voidaan kartoittaa yhdessä”, Autonen kertoo.

Juridisen avun lisäksi Lapin Yrittäjät järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten alueellisen yrittäjäjuhlan, jossa palkitaan menestyneitä yrittäjiä. Lisäksi paikallisyhdistykset järjestävät runsaasti omia tilaisuuksia, joissa yrittäjät kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä.

Satu Antinkaapo kokee, että merkittävin etu järjestöön kuulumisesta onkin ollut juuri yhteisöllisyys ja mahdollisuus verkostoitua muiden yrittäjien kanssa.

”On hyvä tietää, että apua ja tukea saa, jos ongelmia tulee. Pienyrittäjänä elämä pyörii yrityksen ympärillä, joten on kivaa, että on samankaltaista porukkaa joiden kanssa pohtia päivän menoja ja kuluja”, Antinkaapo kertoo.

”Erityisesti pienille yrittäjille on tärkeää kuulua johonkin edunvalvontajärjestöön, koska muuten saattaa olla ongelmiensa kanssa varsin yksin”, Hannu Autonen lisää.

Myös Autonen on lähdössä elokuun lopulla yrittäjämatkalle Dubliniin. Yrittäjämatkat sisältävät paitsi etukäteen suunniteltua ohjelmaa, myös vapaamuotoista yhdessäoloa yrittäjien kesken. Matka on asianajajalle jo kuudes, mutta tämänkertainen kohde on erityisen lähellä hänen sydäntään.

”Minulla on ollut haaveena käydä Dublinissa jo vuosikaudet, ja nyt se vihdoin toteutuu. Erityisen hienoa on päästä kuulemaan, miten brexit-ajatukseen suhtaudutaan ja miten se vaikuttaa Irlannissa. Ajankohta on juuri nyt mielenkiintoinen”, hän pohtii.

Porukka kasassa. Lapin Yrittäjien matkoilla on mukana iso ja monipuolinen joukko paikallisia yrittäjiä. Kuva otettu kesän 2015 yrittäjämatkalla Barcelonassa. Kuva: Hannu Autonen