Aino Areenan liiketoimintajohtaja Antti Lehto ja yrittäjä Erkki Siltala
4.5.2022 klo 11:17
Uutinen

Yrittäjän kasvot – Erkki Siltala: Aino Areenan rakentaminen on ollut hieno matka

Järvenpään Lepolassa lokakuussa 2021 avatulla Aino Areenalla on takanaan ensikuukaudet erilaisten tapahtumien täyttämää toimintaa. Monikäyttöinen areena haluaa vahvistaa tunnettuuttaan tapahtumakeskuksena, joka tarjoaa modernit puitteet urheilu-, kulttuuri- ja yritystapahtumien tarpeisiin.

Yrittäjä Erkki Siltala on tyytyväinen Aino Areenan ensimmäisiin toimintakuukausiin. Monet Suomen eturivin artistit ovat jo ehtineet käydä Aino Areenassa keikalla. Myös urheiluseurat ja yritykset ovat löytäneet areenan palveluiden pariin. Siltalan mukaan Aino Areena on parhaimmillaan paikan päällä koettuna.

– Me menemme ihmiset ja palvelut edellä. Rakennus on aina vain kulissi kaikelle, sillä hyvä henki ratkaisee lopulta. Haluamme rakentaa Ainon henkeä siten, että tänne on helppo tulla ja täällä on hyvä olla. Se on kaikkein tärkein asia.

Aino Areenan sydän on pääareena, jota kehystävät katsomoparvet, aitiot sekä kokous- ja ravintolatilat. Tilat muokkautuvat muutaman kymmenen hengen tilaisuuksista aina 3 200 henkilön yleisötapahtumiin.

Skandinaavisen selkeissä ja tyylikkäissä tiloissa on runsaasti puisia pintoja. Rakennuksessa on hyödynnetty myös kierrätettyä puuta. Se on ollut yksi tapa toteuttaa vastuullisuus- ja ympäristötavoitteita, joiden toinen näkyvä merkki ovat rakennuksen katolla sijaitsevat 400 aurinkopaneelia. Aino Areenan tavoitteena on toimia hiilinegatiivisesti.

Ratsastuskeskus osa kokonaisuutta

Aino Areenan rakennusprojekti ajoittui pitkälti ajanjaksoon, jolloin Suomessa elettiin koronapandemian sävyttämiä aikoja rajoituksineen ja poikkeusjärjestelyineen. Myös areenan avajaisia lokakuussa 2021 vietettiin tilanteessa, jolloin tapahtuma-alalla jouduttiin huomioimaan vielä monia koronasta johtuvia rajoituksia.

– Toiminnan kannalta on ollut hyväkin asia, että päästiin aloittamaan rauhassa. Olemme saaneet tehdä hyviä tapahtumia, jotka eivät ole kuitenkaan olleet vielä megaisoja. Niistä on kertynyt paljon oppia. Mutta totta kai ajat ovat olleet myös haasteellisia. Rakennuskustannukset nousivat koronapandemian takia. Budjetti ylittyi ja valmistuminen viivästyi. Siinä hetkessä oli tehtävä töitä, että saimme tämän valmiiksi, Siltala kertoo.

Ennen Aino Areenan valmistumista samalla paikalla toimi jo Erkki Siltalan rakennuttama ja perustama ratsastuskeskus Aino, jonka rakennustyöt alkoivat vuonna 2014. Nyt ratsastuskeskus ja tapahtuma-areena ovat yhdistyneet kokonaisuudeksi, jossa on tilaa kaikkiaan 5000 neliömetriä.

– Ainon rakentaminen on ollut hieno matka. Se alkoi vuonna 2014, kun lyötiin työkone ensimmäisen kerran maahan ja jatkui siihen saakka, että kokonaisuus oli valmis ja saatiin Haloo Helsinki! areenan avajaisissa lavalle. Rakentamisen matka on ollut palkitseva, Siltala sanoo.

Rakentaminen tekee onnelliseksi

Erkki Siltala on monipuolinen liikemies, jonka päätoimialaa on maanrakennus. Hän on vuonna 2012 perustetun Maanrakennusliike Pusku Oy:n pääomistaja. Maanrakennusliike Pusku Oy omistaa Aino Areenan 100-prosenttisesti.

– Olen ammatiltani ojankaivaja. Olen rakentanut kaukolämpö- ja kaasuverkkoja koko elämäni. Sitä ojaa tässä kaivetaan edelleen, ei se vielä ole loppunut.

Aino Areenan rakennushanketta Siltala kuvailee tietynlaiseksi uudistumiseksi ja rikkaudeksi, joka tekee työelämästä ja yrittämisestä mielenkiintoista.

– Rakentaminen tekee minut onnelliseksi. Jotain rakennetaan jatkossakin, mutta erityyppisessä hankkeessa. Uutta areenaa ei ole tulossa, Siltala naurahtaa.

Aino Areenan liiketoimintajohtajana työskentelee kokenut tapahtuma-alan osaaja Antti Lehto, jonka kanssa Siltala pitää tiivisti yhteyttä päivittäin. Myös Maanrakennusliike Puskussa työskentelee toimiva johto.

– Olen sillä lailla täysin vapaaherra. Toki vastuuta on ja asiat pitää hoitaa, mutta jatkuvaa läsnäoloa nämä eivät vaadi. Sellaisen palmun juurella en ole kuitenkaan vielä koskaan ollut, etteivätkö työasiat tulisi parin minuutin välein mieleen. Stressiä siitä ei tule, sillä minulle tämä on elämäntapa, Siltala sanoo. 

Järvenpää on hyvä toimintaympäristö

Siltalan mukaan vuosi 2022 näyttää Aino Areenan osalta hyvältä. Ensiaskeleet on otettu ja pohja tulevaisuudelle on rakennettu. Samaa sanoo Antti Lehto.

– Olemme nyt siinä vaiheessa, että Aino Areenan tunnettuus kasvaa. Moni tietää ja tuntee Aino Areenan jo laadukkaana tapahtumapaikkana. Pääsemme tänä vuonna toteuttamaan monipuolisesti erilaisia tapahtumia, Lehto toteaa.

Erkki Siltala pitää Järvenpäätä erinomaisena toimintaympäristönä Aino Areenan kaltaiselle tapahtumakeskukselle. Sijainti pääradan läheisyydessä on hyvä. Helsingin keskustasta ja Helsinki-Vantaan lentoasemalta on areenalle vain puolen tunnin matka. Siltala kehuu Järvenpäätä myös yrittäjämyönteisenä kaupunkina.

– Järvenpää kaupunkina on erittäin hyvä yrittäjän kannalta. Kaupungin henki on hyvä. Yrittäjänä tulee olo, että täällä tehdään asioita yhdessä.

Teksti ja kuvat: Krista Korpela-Kosonen