7.6.2018 klo 09:18
Uutinen

Yrittäjän kasvot – Jaana Ilmonen, PikkuLeppis Oy

Kipinä yrittämiseen syttyi TE-toimiston yrittäjyyskurssilla. Yrittäjäksi lähtiessä Jaanaa varoitettiin, että yrittäjyys on yksinäistä, mutta hänen mukaansa kaikki on itsestä kiinni.

Olen ollut aina sisäinen yrittäjä

Karkkilalaista Jaana Ilmosta kuunnellessa alkaa hengästyttää. Hän on runsaan vuoden aikana perustanut lelu- ja askartelupuoti PikkuLeppiksen, avannut sille verkkokaupan ja somekanavat, luonut juhlatila Kertun Kellarin, järjestänyt Meidän Juhlat -messut, palkinnut paikkakunnan positiivisimman tenavan, kerännyt lahjoja vähävaraisille perheille ja tukenut yhdistyksiä. Siinä sivussa hän on tehnyt yrittäjän ammattitutkintoa ja osallistunut Onnistujanainen-kasvuvalmennukseen.
– Joku saattaisi kuormittua ja stressaantua, mutta minulle tämä sopii.

Jaana kertoo aina olleensa sisäinen yrittäjä.
– Kaikissa työpaikoissa olen antanut käyttöön kaiken ammattitaitoni, tehnyt alasta riippumatta paljon ilmassa olevia asioita, joihin muut eivät ole tarttuneet. En kuitenkaan ole tyytynyt pitkään siihen, mitä olen tehnyt, vaan siirtynyt nopeasti uusiin hommiin, hän muistelee.

Kipinä yrittämiseen syttyi TE-toimiston yrittäjyyskurssilla.
– Siskollani oli askartelutarviketukku, ja kurssin aikana sanoin, että olisipa makeeta, jos minulla olisi oma askarteluliike. Olen ollut kova tekemään käsillä ja työväenopiston kädentaitokurssien suurkuluttaja. Kurssit ovat olleet myös turvallinen paikka tutustua ihmisiin. Karkkilassakaan en tuntenut aluksi ketään, mutta sain kursseilta kavereita.

Karkkilaan muuttaessaan Jaana pohti askartelu- ja lelukaupan perustamista, mutta paikkakunnalla oli jo yksi lelukauppa, eikä kahdelle olisi riittänyt asiakkaita.
– Sain kuitenkin lapsen ja totesin, etten halua lähteä muualle töihin, sillä en halua olla tien päällä kahta tuntia päivässä. Ajattelin olla lapsen kanssa kotona kaksi vuotta.

Muutaman kuukauden kuluttua Jaana kuuli kavereiltaan, että Karkkilan lelukauppa Lilliputti oli myynnissä. Hän katsoi myynti-ilmoituksen ja otti yhteyttä omistajaan. Kaupan konseptia mietittyään hän päätyi perustamaan oman osakeyhtiön ja ostamaan Lilliputin liiketoiminnan, sillä hän halusi pyörittää yritystä omalla tyylillään.

Tulojen on tultava monesta virrasta

– Aloitin lelu- ja askartelupuoti PikkuLeppiksen tammikuussa 2017. Alkuvaiheessa melkein kaikki meni pieleen, mutta onneksi olin oppinut kyseenalaistamaan asioita. Haluankin nyt auttaa uusia yrittäjiä esimerkiksi Uudenmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäakatemian kautta, koska ymmärrän, että alku voi olla vaikea.

Jaana avasi yrityksen askartelu edellä, sillä Karkkilasta piti aiemmin lähteä askartelutarvikkeiden perässä kauas. Uutta puodissa ovat myös alle 100-senttiset lasten vaatteet. Puodin alakertaan hän on perustanut Kertun Kellari -juhlatilan, jossa hän järjestää kursseja. Jaana sanoo, että uusista aluevaltauksista huolimatta lelutkin pysyvät liikkeen valikoimissa. Kun kiinteät kulut ovat suuret, tulojen on pakko tulla monesta virrasta.

Ystävänsä kanssa Jaana on perustanut toisen yrityksen, joka kehittää juhlapalveluja etsivät ja niitä tuottavat yhdistävää verkkopalvelua. Sitä tukee Meidän Juhlat -messutapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa.
– Haaveissa on rakentaa valtakunnallinen konsepti, jossa ihminen löytäisi yhdestä paikasta kaikki tarvitsemansa juhlapalvelut. Verkkopalvelu keräisi ja ketjuttaisi kaiken tiedon ja muistuttaisi käyttäjää. Se palvelisi sekä mainostajia että asiakkaita.

Kaikki on itsestä kiinni

Yrittäjäksi lähtiessä Jaanaa varoitettiin, että yrittäjyys on yksinäistä, mutta hänen mukaansa kaikki on itsestä kiinni.
– Olen tehnyt paljon yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa. Olen osallistunut koulutuksiin ja verkostoitumistapahtumiin ja olen Karkkilan Yrittäjien hallituksessa. Olen myös yrittänyt saada Karkkilan keskustaan eloa järjestämällä muiden yrittäjien kanssa vapputorin.

Jaana on tuonut iloa paikkakunnalle muillakin tavoin. Hän laittoi pystyyn Karkkilan Positiivisin Tenava -kilpailun ja kutsui voittajan koko esikouluryhmän palkitsemistilaisuuteen. Muovittomaan maaliskuuhun hän osallistui ottamalla kauppaan paikallisten käsityöläisten ompelemia kestokasseja. Hän on kerännyt rahaa syöpälapsille ja lentopalloilijoille muun muassa joogatapahtumalla, diskolla ja kannatuslippuja maalaamalla.
– Tykkään tukea tärkeiksi kokemiani tahoja tekemällä ja touhuamalla, Jaana summaa.

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2018