8.10.2018 klo 13:56
Uutinen

Yrittäjän Kasvot – Jan-Erik ”Chyde” Chydenius ja Elina Seikku

Vuonna 1990 Chyde perusti Oy Chydenius Ab:n, joka toimii edelleen. Yritys rakensi tuolloin pääkaupunkiseudulla. Hangon Yrittäjät valitsi Chyden ja Elinan vuonna 2017 vuoden yrittäjiksi. Valintaa perusteltiin sillä, että he ovat tehneet Hangossa määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä jo yli 10 vuoden ajan.

Chyde ja Elina rakentavat taloja ja luovat yhteisöjä

Jan-Erik ”Chyde” Chydenius ja Elina Seikku ovat päätyneet yrittäjiksi alalle, josta he eivät osanneet edes unelmoida. Chyde oli harrastanut remontointia ensiasunnostaan saakka, mutta opiskellut ekonomiksi ja päätynyt töihin yritysrahoituksen pariin. Elina, ekonomi hänkin, oli Trainers’ Housessa osakkaana ja yrityskonsulttina. Nykyään he rakentavat ja saneeraavat taloja. Tähän mennessä on valmistunut 84 asuntoa, suurin osa on kakkosasunnoiksi rakennettuja vanhoja taloja ja osa uudisasuntoja.

Vuonna 1990 Chyde perusti Oy Chydenius Ab:n, joka toimii edelleen. Yritys rakensi tuolloin pääkaupunkiseudulla. Ensimmäisen saneerattavan kohteensa Hangossa Chyde osti vuonna 2006 ollessaan lähettämässä faksia hankolaisessa kiinteistövälitystoimistossa. Sen myötä toiminta keskittyi Hankoon.
– Kaupunki oli tullut jo tutuksi, sillä olimme viettäneet kesät siellä vuodesta 1990 lähtien. Hanko viehätti, koska siellä oli paljon ilmaa ja aurinkoa ja vapaat rannat, Chyde muistelee.

– Aluksi kaikki oli uutta. Emme edes tienneet, mitä emme tienneet. Onneksi olemme oppineet matkan varrella, ja arkkitehdit, rakennusmestari ja muut yhteistyökumppanit ovat pysyneet mukana. Suurimmat Oy Chyde Invest Ab:n rakennuskohteet ovat työllistäneet yli 90 hankolaista ja raaseporilaista yritystä ja lähes 200 ihmistä, Elina kertoo.

Hangossa on hyvä yrittää

Hankoa Chyde ja Elina kehuvat hyväksi paikaksi yrittää. Välimatkat ovat lyhyitä, ja asiat voidaan hoitaa vaikkapa kahvilassa. Ihmiset tuntevat toisensa, joten hyviä tekijöitä on löytynyt suosituksia kysymällä. Kaupunki ja kaupunkilaiset ovat arvostaneet yritystä, joka käyttää paikallisia palveluita laajasti.
– Tuntemattomatkin ihmiset ovat tulleet kiittämään siitä, että kaunistamme Hankoa nurkka kerrallaan, Elina iloitsee.

Hangon Yrittäjät valitsi Chyden ja Elinan vuonna 2017 vuoden yrittäjiksi. Valintaa perusteltiin sillä, että he ovat tehneet Hangossa määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä jo yli 10 vuoden ajan. Osaltaan vaikutti myös Chyden aktiivinen työ yrittäjyyden edistämiseksi. Hän on sparrannut vuosien aikana kymmeniä uusia yrityksiä ja toiminut aktiivisesti sekä yrittäjäyhdistyksessä että Suomen Yrittäjien hallituksessa. Chyde ja Elina puolestaan kiittelevät Hangon Yrittäjiä.
–Täällä on hyvä ja rento porukka ja toimelias puheenjohtaja. Siitä kertoo myös yhdistyksen jäsenmäärän kasvu.

Huipuksi voi tulla vain siinä, mitä rakastaa

Chyden ja Elinan puheessa vilisevät sanat intohimo ja rakkaus. Heidän mukaansa yrittää kannattaa vain sellaisessa, mistä on kiinnostunut, sillä huipuksi voi tulla vain siinä, mitä rakastaa. Toisaalta intohimo on myös haaste, sillä se häivyttää työn ja vapaa-ajan rajan, usein tulee vapaa-aikanakin tehtyä jotain työhön liittyvää. Intohimo ja kunnianhimo saattavat myös syödä liiketoiminnan katteita, kun kaiken haluaa tehdä kunnolla ja perusteellisesti. Toisaalta jotkut ovat ostaneet Chydeltä ja Elinalta kaksi tai kolmekin kertaa asunnon ja kutsuneet kesäjuhliinsa, mikä kertoo siitä, että he ovat tehneet työnsä hyvin ja luoneet samalla taloihin viihtyisiä yhteisöjä.

Pariskunta kuvailee yrittäjyyttä elämäntavaksi, jossa on hyviä ja huonoja puolia. Vaikka päivät saattavat venyä pitkiksi ja ympäriviikkoisiksi, yrittäjyys antaa myös vapauksia. Välillä voi kesken päivän ponkaista kahville kauppatorille tai piknikille puistoon tai kahden vuoden työrupeaman päätteeksi kahden kuukauden maailmanympärimatkalle, kuten Chyde ja Elina viime talvena.

Oy Chyde Invest Ab
Jan-Erik Chydenius & Elina Seikku
Varisniemi 10
10900 Hanko
040 900 6000
chyde@chyde.fi
www.chyde.fi

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2018