29.8.2018 klo 15:53
Uutinen

Yrittäjän perheenjäsenen asema paranee: ”Ansaan” astunut Tiina iloitsee kohtalotovereidensa puolesta

Hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä yrittäjän perheenjäsenen asema kohentuu. Esitys hyväksytään valtioneuvoston yleisistunnossa maanantaina 17. syyskuuta.

Esityksen mukaan hallitus toteuttaa muutoksen, jossa yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen asema muutetaan yrittäjästä palkansaajaksi. Tämä tarkoittaa muun muassa 12 kuukauden tarkastelujakson käyttöönottoa. Sen aikana yrittäjän perheenjäsenellä ei saa olla omistusta tai määräysvaltaa yrityksessä. Ei-omistavan perheenjäsenen työssäoloehdoksi säädetään jatkossa 12 kuukautta.

– Todella hienoa, että tämä meni nyt näin, vihdoin ja viimein, nykylainsäädännöstä kärsinyt Tiina Starcke kommentoi. Yrittäjäsanomat on seurannut Starcken tapausta, jossa hän jäätyään työttömäksi työllistyi miehensä yrityksessä mutta menetti sittemmin ansiosidonnaisen päivärahan, kun TE-toimisto luokitteli hänet yrittäjäksi. Starckella ei ole omistuksia tai päätäntävaltaa miehensä yrityksessä.

”Onneksi on hiukan säästöjä”

Starcken omaan tilanteeseen hallituksen esitys ei enää vaikuta.

– Jos tämä olisi ollut voimassa vuosi sitten, ansiosidonnaisen maksu olisi jatkunut niiltäkin päiviltä, kun en ole ollut töissä mieheni firmassa. Nykyisen käytännön takia olen menettänyt rahaa.

Sittemmin Starcke on saanut töitä mutta tienaa edelleen selvästi vähemmän kuin työssä ollessaan.

–Aansiosidonnaisen maksaminen loppui kuin veitsellä leikaten. Onneksi on säästöjä sen verran, että olen tullut toimeen.

Starcke toivoo, että nyt tehtävä muutos antaa toiveita pitkään laissa olleiden epäkohtien purkamisesta.

– Asiat menevät eteenpäin ja elämä muuttuu. Tuntuu siltä, että Suomessa on edelleen vanhoja jäänteitä, joita ei ole päivitetty tähän hetkeen. Tämä oli yksi niistä.

Starcke on iloinen siitä, jos on voinut auttaa vastaavassa tilanteessa olevia.

– Elävät esimerkit opettavat ja kertovat enemmän kuin läkipykälät. Surullisinta on se että ihmiset joutuvat seikkailemaan viranomaisviidakossa, missä yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Olen törmännyt useisiin kohtalontovereihin.

”Muutos korjaa vääryyden”

Suomen Yrittäjissä iloitaan hallituksen päätöksestä.

– Erinomaista, että hallitus päätti parantaa yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa ja asemaa. Muutos korjaa vääryyden ja kannustaa yrittäjiä tarjoamaan töitä enemmän myös omille perheenjäsenilleen, kun heilläkin on jatkossa muutosturva, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hallituksen budjettiriihessä sovittiin myös, että palkkatuen käsittelyaikoja lyhennetään, prosessia yksinkertaistetaan ja yrityksille voidaan joissain tilanteissa maksaa työllistämisestä palkkio. Lisäksi työntekijöiden ja yrittäjien oleskelulupien käsittelyä sujuvoitetaan ja käsittelyaikoja lyhennetään. Samalla lyhytkestoisen työn vastaanottamista edistetään.

Katso Suomen Yrittäjien tiedote täältä.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi