6.10.2021 klo 11:53
Uutinen

Yrittäjän työmarkkinatukea maksetaan marraskuun loppuun – Muista tämä tärkeä ilmoitus, jos haet tukea

Yrittäjän työmarkkinatukea jatketaan 30. marraskuuta asti. Yrittäjän on muistettava pitää TE-palveluiden työnhaku voimassa.

Kela kertoo maksavansa yrittäjälle työmarkkinatukea kuluvan vuoden marraskuun loppuun asti, jos yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian takia. Merkittävä osa yrittäjistä on saanut tukea yli 12 kuukauden ajan.

Olemme aikaisemmin uutisoineet hallituksen esityksestä. Eduskunta on hyväksynyt väliaikaiset muutokset, mutta ne odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Yrittäjällä on ehtojen mukaan oikeus Kelan maksamaan työmarkkinatukeen, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat vähentyneet koronaepidemian vuoksi. Tukea voi saada yritysmuodosta riippumatta, eikä yritystoimintaa tarvitse lopettaa.

Kela on voinut maksaa yrittäjille työmarkkinatukea koronaepidemian alusta lähtien. Tukea on maksettu yhteensä 48 000 yrittäjälle. Tuen saajien määrä on vähentynyt, mutta elokuussa 2021 heitä oli edelleen noin 19 000.

Niistä yrittäjistä, jotka saivat tukea elokuussa, 69 prosenttia on saanut tukea vähintään 12 kuukaudelta. Maksut eivät ole välttämättä peräkkäisiltä kuukausilta, vaan ne ovat voineet ajoittua huhtikuun 2020 ja elokuun 2021 väliselle ajalle.

Huolehdi, että työnhaku on voimassa

Jos yrittäjä ei ole koronaepidemian takia työllistynyt takaisin yritystoimintaansa ja hakee edelleen työmarkkinatukea, hänen on huolehdittava työnhakunsa voimassaolosta TE-palveluissa. TE-palvelut antaa Kelalle tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta tukeen. Kela saa lausunnon myötä tiedon siitä, täyttyvätkö ehdot tuen maksamiselle myös jatkossa.

Kela on tarvittaessa yhteydessä yrittäjään ja pyytää arvioimaan yritystoiminnan tulot lausunnon mukaiselta ajalta. Jos yrittäjän työttömyys jatkuu, hänen pitää täyttää työttömyysajan ilmoitus säännöllisesti OmaKelassa.

Jos yrittäjä ei ole aikaisemmin hakenut yrittäjän väliaikaista työmarkkinatukea ja haluaa hakea sitä nyt, hänen pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Sen jälkeen yrittäjä voi täyttää työttömyysetuushakemuksen OmaKelassa.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi