Kuva: Pixhill
25.8.2023 klo 15:42
Uutinen

Yrittäjät: Budjettiesitys oikoo julkista taloutta – ”Tavoite edellyttää selkeitä toimia heti ja nyt niitä tehdään”

Suomen Yrittäjät on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmaa toteutetaan käytännössä heti budjettiriihessä.

– Valtiovarainministeriön esitys vastaa hallituksen ohjelmaa, jossa laitetaan julkista taloutta kuntoon, parannetaan yrittäjyyden edellytyksiä ja kannustetaan työn vastaanottamiseen, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Valtiovarainministeriö julkisti pääkohdat ensi vuoden budjettiesityksestään perjantaina. Lähes hallituksen ohjelman mukaisesti ministeriön budjettiehdotuksessa esitetään noin 700 miljoonan leikkauksia.

– Hallituksen tavoite julkisen talouden vahvistamiseksi edellyttää selkeitä toimia heti ja viipymättä sekä ja niitä nyt tehdään, ekonomisti Malinen sanoo.

– Mitä korkeampi velka meillä on, sitä suurempi osa verovaroista menee velan hoitoon. Tämä on myös talouskasvulle haitallista, kun rahat valuvat velkarasituksen maksuun. Siksi velkaantumisen kuriin laittaminen on yrittäjille tärkeää, Malinen jatkaa.

Malisen mukaan on nähtävissä, että osana julkisen talouden tasapainottamista ansioturvan tasoon tulee ensi vuoden alusta muutokset, jotka kannustavat ottamaan työtä vastaan.

Valtiovarainministeriön esitys sisältää maltillisen tuloveronkevennyksen pieni- ja keskituloisiin painottuen.

– Tässä tilanteessa kevennys turvaa hieman ostovoimaa, eikä se vaaranna liikaa tavoitteita hillitä inflaatiota ja saada korkotasoa laskuun, Malinen sanoo.

Yrittäjät jäivät Malisen mukaan kaipaamaan kotitalousvähennyksen tilapäiselle korotukselle hallitusohjelmassa luvattua jatkoa.

– Odotamme, että hallitus päättää asian viimeistään budjettiriihessä, Malinen sanoo.

Malinen pitää 260 miljoonan euron panostuksia tutkimus- ja kehitystoimintaan odotettuina ja tärkeinä.

– Erityisen tyytyväinen voi olla siitä, että lisärahoitusta on kohdennettu erityisesti yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen, Malinen toteaa.

Hallitusohjelma sisältää lukuisia vaikuttavia työmarkkinauudistuksia yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi. Yrittäjät odottaa, että uudistukset laitetaan viipymättä liikkeelle.

– Kunnianhimoinen työllisyystavoite edellyttää, että hallitusohjelmassa sovittujen työmarkkinatoimien tinkimätöntä toteutusta. Tämän merkitys kasvaa entisestää, kun suhdanteista ei tule suurta vetoapua, Malinen sanoo. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus