Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
27.9.2023 klo 06:06
Uutinen

Yrittäjät: Englannin salliminen helpottaisi vanhuspalveluiden henkilöstöpulaa

Vanhuspalveluiden kielivaatimuksia tulisi lieventää, ehdottaa Suomen Yrittäjät.

– Kielivaatimuksia tulisi loiventaa kaikilla ammattiryhmillä. Suomi kansainvälistyy kovaa vauhtia, ja meillä on jo nyt suuri määrä ulkomaista työvoimaa. Myös suomalaisten kielitaito on hyvä, Suomen Yrittäjät toteaa lausunnossaan vanhuspalvelulain voimaantulosäännöksen muuttamisesta.

Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen (0,7 työntekijää asiakasta kohti) voimaantuloa siirretään alkamaan 1.1.2028, jotta sosiaali- ja terveyspalveluissa voidaan varmistaa tarvittava määrä henkilöstöä.

Voimassa olevan lain mukaan iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköissä noudatettava henkilöstön vähimmäismitoitus on oltava 0,65 työntekijää asiakasta kohden ja 0,7 työntekijää asiakasta kohti joulukuun alusta 2023. Esityksen mukaan siirtymäaikaa pidennettäisiin niin, että henkilöstömitoitus nousisi vähintään 0,7 työntekijään asiakasta kohti 1.1.2028.

Suomen Yrittäjät lieventäisi kielivaatimuksia henkilöstöpulan helpottamiseksi.

– Meidän tulisi sallia englanninkielisen palvelun vastaanottaminen siihen suostumuksen antaneille henkilöille. Suostumus voitaisiin kysyä samassa dokumentissa tai Kanta-järjestelmään lisättävällä kysymyksellä, Yrittäjät toteaa lausunnossaan.

– Totta kai pidempiaikaisena tavoitteena on se, että myös maahan muuttaneet hoitoalan ammattilaiset oppivat suomea. Parhaiten kieltämme kuitenkin opitaan silloin, että ollaan jo mukana työelämässä ja tehdään työtä yhdessä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari lisää.

– Tämä myös helpottaisi ulkomaisen työvoiman saantia, ei ainoastaan sote-alalla, vaan kaikilla aloilla, Yrittäjien lausunnossa jatketaan.

Yrittäjien mukaan kielitaitovaatimusta pitäisi lieventää vähintäänkin silloin, kun työskentely tapahtuu työparina toisen sote-ammattilaisen kanssa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus