2.2.2018 klo 09:13
Uutinen

Yrittäjät joutuvat poliittisen lakon maksajiksi – Työrauhasääntelyä uudistettava

– Lakko-oikeus kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan. Mutta miksi yrittäjien ja yritysten pitää kärsiä siitä, kun mieltä osoitetaan poliittisessa lakossa maan hallitusta vastaan? Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo ja vaatii työrauhasääntelyn uudistusta.

Yrittäjäjärjestön mukaan on arvokasta, että Suomessa voi vapaasti ja turvallisesti ilmaista mielipiteensä.

– Tänään järjestettävien poliittisten lakkojen kustannukset maksavat kuitenkin yritykset ja niiden työntekijät sekä asiakkaat, ei maan hallitus, jota kohtaan mieltä osoitetaan, Mäkynen huomauttaa.

Perjantaina 2.2. osoitetaan mieltä vuoden alussa voimaan tullutta työttömien aktiivimallia vastaan.

– Aktiivimallissa on ongelmia, mutta tämän poliittisen lakon ulkopuolisiin aiheuttamat kustannukset ovat täysin kohtuuttomat. Pidän ammattiyhdistysliikkeen toimintaa vastuuttomana, Mäkynen sanoo.

Mäkynen muistuttaa, että työntekijöillä on normaalit demokraattiset oikeudet ilmaista poliittiset mielipiteensä työajan ulkopuolella.

– Kannattaa muistaa, ketkä ovat luoneet uudet työpaikat Suomeen jo yli kymmenen vuoden ajan: pienet ja keskisuuret yritykset! Nyt juuri nämä yritykset joutuvat vaikeaan tilanteeseen, jos työntekijät eivät tule tai liikennevälineiden lakkojen vuoksi pääse töihin palvelemaan asiakkaita. Se ei paranna yritysten tilannetta ja auta tarjoamaan lisää työtä, Mäkynen muistuttaa.

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen on myös kriittisellä kannalla lakkoa kohtaan.

– Lakko-oikeus on järeä ase, jota tulisi käyttää erityisellä harkinnalla ja vastuullisuudella. Nyt lakon vaikutukset kohdistuvat yrityksiin ja näiden tunnollisiin työntekijöihin, joilla ei ole osaa eikä arpaa itse lakon perusteisiin. Erityisesti lakko koskettaa Suomessa toimivia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden toiminta on riippuvaista kotimarkkinan ja viennin sujuvuudesta. Viimeinkin käynnistyneen talouskasvun vaarantaminen politikoinnilla on jotain, mihin minulta ei riitä ymmärrystä, Salminen kommentoi.

Työrauhasääntely yli puolen vuosisadan takaa – sitä on korkea aika uudistaa

Suomen Yrittäjien mukaan työrauhasääntelyä pitää uudistaa. Nykyinen säätely on peräisin 1940- ja 1960-luvuilta. Parasta olisi uudistaa työrauhasääntelyä osana laajempaa työmarkkinareformia, jota tarvitaan työllisyysasteen nostamiseksi.

– Tarvitaan sääntely, joka rajoittaa poliittisia työtaisteluja ja suhteettomia tukilakkoja. Lisäksi on korotettava laittomien lakkojen sanktioita, Mäkynen ehdottaa.

– Poliittisen lakon osapuoleksi ilman omaa syytään joutuneella työnantajalla tulee myös olla mahdollisuus saada korvausta kärsimistään vahingoista, hän lisää.

Uudistus on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi

työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi

puheenjohtaja Petri Salminen, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 0400 608 812, petri.salminen@salminen-tikka.fi