8.3.2019 klo 13:35
Uutinen

Yrittäjät: Koulutusta osaaminen, ei diplomi edellä

Koulutusjärjestelmää pitää muuttaa niin, että työntekijät oppivat uutta pitkin työuraa. Ei diplomi edellä vaan niin, että katsotaan, mitä osaamista työssä tarvitaan, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoi Kokkolassa.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on vaatinut satsaamista osaavan työvoiman saatavuuteen panostuksia niin, että lähtökohtana ovat yritysten tarpeet. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen vahvistaa, että koulutuksen tarve on kova. Kuismanen saapui Kokkolaan yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueella. Kiertue pysähtyi myös Ylivieskassa jossa vaalipaneelissa keskusteltiin mm. työllistämisestä, verotuksesta ja energia-asioista. Kaikki vaalipanelistit olivat yhtä mieltä siitä että paikallista sopimista tulisi lisätä.

Pohjanmaan maakunnissa kärsitään jo työvoimapulasta. Työttömyysprosentti on pienempi kuin Suomessa keskimäärin. Yli puolet keskipohjalaisyrittäjistä kertoi tuoreessa Pk-yritysbarometrissa, että osaavan työvoiman saatavuus haittaa yrityksen kasvua.

– Jos tähän ei tartuta, niin ikääntyvässä Suomessa meillä on sylissämme massiivinen ongelma. Osaamista on päivitettävä koko työuran ajan, Kuismanen vaatii.

Suomen Yrittäjät esittää ensi vaalikaudelle tähtäävässä Kasva Suomi -tavoiteohjelmassaan konkreettisia muutoksia koulutusjärjestelmään.

Tutkintoja pitää kehittää niin, että osaamistavoitteet ja ammattitaitovaatimukset ovat selkeät. Pitää voida suorittaa myös tutkinnon osia ja niitä pienempiä kokonaisuuksia.

– Lisäksi muualla – esimerkiksi työssä tai harrastuksessa hankittu osaaminen pitää tunnistaa ja tunnustaa, Kuismanen avaa yrittäjäjärjestön vaalitavoitteita.

Suomen Yrittäjät vaatii myös, että käynnistetään korkea-asteen oppisopimuskoulutuskokeilu, jossa korkeakoulututkinnon tai sen osia voi suorittaa oppisopimuksella.

Yrittäjät kiertää koko maan

Kuismanen nosti asian esiin Keski-Pohjanmaalla, jonne hän saapui yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueella. Lapista Helsinkiin ulottuvalla kiertueella Yrittäjät yhdistävät paikalliset ehdokkaat, yrittäjät ja muut äänestäjät keskustelemaan siitä, miten Suomeen saadaan lisää talouskasvua ja hyvinvointia.

– Yrittäjät tekevät kasvun ja mahdollistavat hyvinvoinnin. Tätä porukkaa kannattaa kuunnella, Kuismanen vinkkaa.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, p. 050 356 0705

Katso Kasva Suomi -bussikiertueen aikataulu täältä: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kasva-suomi/a/kasva-suomi/kasva-suomi…

Lue Suomen Yrittäjien vaalitavoitteet täältä: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kasva-suomi/a/asiat

Kuva Ylivieskan tilaisuuden vaalipaneelista. Kuvaaja: Nina Niemi