18.5.2022 klo 16:48
Uutinen

Yrittäjät kriittisiä Espoon päätöksentekoon

Espoolaiset yrittäjät eivät ole kovin tyytyväisiä kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyyteen. Yrittäjät antavat Espoossa arvosanaksi vain 2,65, kun asteikko on 1 – 5. Erityisen tyytymättömiä yrittäjät ovat kaupungin hankintapolitiikkaan, josta arvosana oli vain 2,36.

Arviot Espoon elinkeinopolitiikasta ovat heikentyneet kautta linjan kahden vuoden takaisiin arvioihin verrattuna. Kriittisiin arviointeihin on voinut vaikuttaa poikkeuksellinen, koronarajoitusten aika, jolloin kaupungin ja yrittäjien välinen kanssakäyminen on ollut aiempaa vähäisempää.

Ylivoimaisesti parhaiten isoista yli 50 000 asukkaan kaupungeista on menestynyt edelliskerran tapaan Seinäjoki, joka saa elinkeinopolitiikan arvosanaksi 3,62. Kaikki kunnat huomioiden parhaat arvosanat kunnan elinkeinopolitiikasta saavat Varsinais-Suomen Marttila ja Lieto, joiden tulos on peräti 4,35. Pienissä kunnissa ja kaupungeissa yrittämisen edellytyksiä pidetään huomattavasti parempina kuin isoissa kaupunkikeskuksissa.

Tutkimuksen kaikkien Suomen kuntien elinkeinopolitiikasta toteutti IROResearch keväällä 2022. Yrittäjiltä kysyttiin mielipiteitä yrityksen oman kotikunnan toiminnasta. Kyselyyn vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea.

– Kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun yritykset menestyvät, kuntien talous pysyy hyvässä kunnossa ja veroja kertyy. Haluamme osaltamme panostaa vahvasti yhteistyöhön Espoon Yrittäjien ja Espoon kaupungin kanssa. Se on niin kaupungin kuin yrittäjien etu, Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen sanoo.

– Tärkeintä yrittäjille on se, että kunnan päätökset tehdään yrityslähtöisesti. Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä eikä luoda niitä. Kaupungin yrittäjyyttä edistävillä päätöksillä voidaan houkutella lisää investointeja sekä uusia, erikokoisia yrityksiä Espooseen, toteaa Espoon Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Repo.

Yrittäjien mielestä tärkeimmät yrityspalvelut ovat aloittavan yrityksen palvelut, sujuvat lupapalvelut sekä rahoitus- ja investointineuvonta. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.


Tutustu Yrittäjien kuntabarometrin tuloksiin

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa.

Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin täällä >


Lisätietoja

Espoon ja pääkaupunkiseudun tuloksista:
Erkki Pärssinen, toimitusjohtaja, 050 411 1104, erkki.parssinen@yrittajat.fi
Espoon Yrittäjät & Pääkaupunkiseudun Yrittäjät

Valtakunnallisista tuloksista:
Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät