YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
10.6.2025 klo 13:15
Uutinen

Yrittäjät: Luovan talouden kasvustrategia tervetullut avaus, rahoittajien ymmärrystä lisättävä

Tämä teksti on konekäännetty.

Luovissa aloissa on Suomen talouden kasvulle hyödyntämätöntä potentiaalia.

Luovien alojen ja luovan talouden kasvu lähtee alan yrityksistä, niiden kasvusta ja kansainvälistymisestä. Verrattuna verrokkimaihimme kuten Ruotsiin, Suomessa kyetään hyödyntämään aineetonta arvonluontia verrattain vähän. Luovissa aloissa on Suomen talouden kasvulle huomattavaa hyödyntämätöntä potentiaalia.

Näin todetaan tiistaina julkaistussa opetus- ja kulttuuri- sekä työ- ja elinkeinoministeriön luovan talouden kasvustrategiassa vuosille 2025–30.

– Luovan talouden kasvustrategia on tervetullut avaus. Se tuo kaivattua huomiota ja ilahduttavan paljon konkreettisia toimenpide-ehdotuksia luovien alojen kasvumahdollisuuksiin ja tunnistaa myös niiden vaikutuksen muiden toimialojen kasvuun, Suomen Yrittäjien asiantuntija Marianne Ruusunhelmi sanoo.

Strategian tavoitteena on edistää luovan talouden kolmen liiketoiminnallisen osa-alueen skaalautuvien sisältöjen (kuten pelit, kirjallisuus, musiikki ja av-ala), luovien palvelujen (esimerkiksi arkkitehtuuri, muotoilu, muoti ja markkinointi) sekä tapahtuma-alan (ml. taide- ja kulttuuripalvelut) – kasvua ja kansainvälistymistä.

– On oikeansuuntainen tavoite vahvistaa opiskelijoiden valmiuksia rakentaa luovasta osaamisesta yrittäjyyttä. On tärkeää, että koulutuksessa huomioidaan paremmin aineettomat oikeudet ja edistetään luovan ajattelun tuomista myös muihin koulutusaloihin, kuten liiketalouden ja tekniikan koulutuksiin, Ruusunhelmi jatkaa.  

Aineettomat oikeudet hyötykäyttöön

Suomen Yrittäjät kiittää strategian tavoitetta vahvistaa luovien alojen kykyä kaupallistaa ja hyödyntää aineetonta omaisuutta.

– Suomen Yrittäjien KLOV-hankkeen (Kulttuuri- ja luovien alojen yritysten yrityskunnon kehittäminen ja omistajanvaihdosten edistäminen) tuottama tutkimus osoittaa, että aineettomien oikeuksien tunnettuudessa, ymmärryksessä ja hyödyntämisessä on vielä merkittävästi kehitettävää Suomessa, KLOV-hankkeen projektipäällikkö Nellie Nyberg sanoo. 

– On ilahduttavaa, että strategiassa tunnistetaan poikkialaisuuden tarjoamat kasvun mahdollisuudet. Luovan alan osaamisen yhdistäminen muihin toimialoihin voi avata pk-yrityksille uusia yhteistyömahdollisuuksia ja synnyttää innovatiivisia liiketoimintamalleja. 

– Suomen talouden yksi suurimmista haasteista on heikko tuottavuuden kasvu, joka johtuu osittain siitä, että aineetonta omaisuutta ei hyödynnetä riittävästi. Nykyään palveluiden ja tuotteiden arvo muodostuu yhä enemmän aineettomasta omaisuudesta. Siksi tarvitaan käytännön toimia, jotka auttavat erityisesti pk-yrityksiä tunnistamaan, miten esimerkiksi brändi tai idean suojaaminen voi edistää liiketoiminnan kasvua. 

Rahoitus avainasemassa

Suomessa valtaosa luovan alan toimijoista on pieniä, alle kymmenen hengen mikroyrityksiä tai yksinyrittäjiä. Suomen Yrittäjien mukaan toimenpiteiden toteutuksessa on tärkeää huomioida pienet toimijat, jotta ne eivät jää strategian vaikutusten ulkopuolelle. 

– Rahoittajien ymmärryksen lisääminen luovien alojen erityispiirteistä kuten aineettomien oikeuksien arvosta on edellytys rahoituksen paremmalle saatavuudelle. Strategiassa tunnistettua rahoitusyhteistyön vahvistamista julkisen ja yksityisen sektorin välillä tarvitaan alan yritysten kasvun tukemiseksi, Suomen Yrittäjien asiantuntija Marianne Ruusunhelmi sanoo. 

Luovan alan pk-yritykset tarvitsevat hänen mukaansa rahoitusratkaisuja, jotka kannustavat ketterään innovointiin ja kokeiluun. 

– On tärkeää lisätä luovan alan yritysten tietämystä olemassa olevista rahoitusmahdollisuuksista ja yritysneuvontapalveluista. Tämä on keskeistä, jotta erityisesti pk-yritykset pystyvät hyödyntämään tarjolla olevat palvelut tehokkaasti kasvunsa tukena, Ruusunhelmi sanoo.  

Luovan talouden kasvustrategia

Strategiassa esitetyt toimenpiteet ovat kansallisia ja koskevat koko toimialakenttää.

Toimenpiteet on ryhmitelty kuuden painopistealueen alle: 1) osaaminen ja ennakointi, 2) ekosysteeminen yhteistyö, 3) yritysten neuvontapalvelut, 4) rahoituspolut, 5) maakuvatyö, viennin edistäminen ja markkinointi sekä 6) sääntely. Strategiaan on sisällytetty myös indikaattorit, joiden avulla sen toteutumista voidaan seurata.

Luovien alojen kasvustrategian toimeenpanoa seuraa luovan talouden neuvottelukunta vuoteen 2030 asti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus