24.5.2017 klo 11:04
Uutinen

Yrittäjät: Sosiaali- ja terveysalan yrityskauppoja valvottava

Suomen Yrittäjien mielestä sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelualojen yrityskauppoja aletaan valvoa tiheällä kammalla.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus mullistaa sote-palveluiden markkinat. Kun palveluiden rakenteet muuttuvat, alalla tapahtuu nyt paljon yritysjärjestelyitä.

– Sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat vain, jos pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät markkinoille esteittä. Uusi sote-yrityskauppavalvonta tarvitaan estämään markkinoiden peruuttamaton keskittyminen murrosvaiheessa, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä vaatii.

Työ- ja elinkeinoministeriö ehdottaa uutta yrityskauppavalvontaa, jonka tavoitteena on varmistaa markkinoiden toimivuus ja asiakkaiden valinnanvapauden toteutuminen rajoittamalla sosiaali- ja terveyssektorin keskittymistä. Lausuntokierros ehdotuksesta päättyy tänään.

Ilmoitusvelvoite laaja, mutta yrityskauppoja rajoitettaisiin vain kilpailun olennaisesti estyessä

Valvonta toteutettaisiin niin, että lähes kaikki sote-alan yrityskaupat pitää ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Vaikka kaikki kaupat pitäisi ilmoittaa, KKV voisi antaa luvan kauppaan, jos kilpailu ei olennaisesti rajoitu. Yrityskauppavalvonta koskisi myös julkisesti omistettujen sote-toimintojen yritysjärjestelyjä.

– Jos palvelutuottajien markkina keskittyy julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa. Silloin menetetään kilpailun lisääntymisestä syntyvä parempi tehokkuus, Grekin sanoo.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi