Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.9.2023 klo 08:29
Uutinen

Yrittäjät: Suomen jako voittajiin ja häviäjiin on lopetettava – Jyväskylä, Kuopio ja Lahti kuuluvat suurimpien kaupunkien allianssiin

Petteri Orpon hallituksen päätös suurimpien kaupunkien allianssien perustamisesta jättää Kuopion, Jyväskylän ja Lahden yhteistyöryhmän ulkopuolelle. -Sisäisen Suomen kaupunkien vahvuudet ovat tärkeä osa maamme kasvua, jota valtion ei pidä eriarvoistavilla toimillaan jarruttaa, vaativat kolmen alueen Yrittäjäjärjestöt yhteisessä kannanotossaan.

Valtio on sopinut maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen yhdeksän kaupunkiseudun kanssa ja näissä Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat mukana. Muut kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Uusi päätösesitys on nostanut kolmen kaupungin toimijat päättäjistä elinkeinoelämään laajaan vastarintaan

-Uusi allianssiesitys ei tuo uutta ratkaisukykyä kaupunkipolitiikkaan, vaan se sekoittaa kokonaisuuttaa entisestään ja asettaa suuret kaupungit vastakkain, painottaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

-Aikooko valtio nyt muuttaa aiemmin sovittua omaa linjaansa ja panostaa vain etelään ja länteen? lataa  Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Suurten kaupunkien haasteet, kuten osaavan työvoiman saatavuus, osaamisen vahvistaminen, vihreä siirtymä, rikollisuus, nuorten pahoinvointi sekä maahanmuutto ovat kaikkien yhdeksän suurimman kaupungin haasteita. Ne voidaan ratkaista ainoastaan valtakunnallisella yhteistyöllä. Yrittäjien mielestä tarvitaan selkeä ohjelma myös yritysten kasvun edistämiseen, sillä suuri osa Suomen kasvusta keskittyy yhdeksän kaupungin ympäristön ja suuri osa suomalaisista on niiden vaikutuspiirissä.

-Jyväskylä, Kuopio ja Lahti tuovat yliopistokaupunkeina strategiseen allianssin mukaan omat vahvuusalueensa, korostaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervita-Vuontelo.

Kuopion kokonaisturvallisuuden osaamiskeskittymän painoarvo kasvaa Nato-jäsenyyden myötä ja kaupungin terveys- ja hyvinvointiteknologiaa tarvitsee koko ikääntyvät Eurooppa. Jyväskylän liikunta- ja hyvinvointiala, ICT, ja kyberturvallisuus vahvistavat koko Suomea. Lahdessa on Suomen johtaja elintarviketeollisuuden keskittymä ja sähköisen liikenteen kansallinen kasvukeskus. Kaikilla näillä kaupunkien erityyppisillä osaamisalueilla edistetään koko Suomen vihreä siirtymää ja vahvistetaan kansainvälistä osaamista ja vientiä.

Lisätietoja:

Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 0400 404 346 paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Sanna-Mari Jyräkoski, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 050 564 7780  sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi

Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 0400 854 995 heta.vihervirta-vuontelo@yrittajat.fi