13.2.2018 klo 10:06
Uutinen

Yrittäjät toiveikkaina: Ministeri aikoo nopeuttaa konkurssimenettelyä

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) aikoo helpottaa konkurssin tehneen yrittäjän asemaa. SY:n Tiina Toivosen mielestä on hyvä asia, että Suomessa seurataan verrokkimaiden lainsäädäntöä velkavastuusta vapautumisen suhteen.

– Oikeusministerinä aion edistää toimenpiteitä, jotka parantaisivat konkurssin tehneen yrittäjän mahdollisuuksia päästä uuteen alkuun. Konkurssimenettelyn tulee mielestäni olla mahdollisimman nopea. [- – ] Tulen vielä tällä vaalikaudella tekemään esityksen konkurssilain muuttamisesta, jolla nopeutettaisiin konkurssimenettelyä, ministeri Antti Häkkänen sanoi lauantaina 10. helmikuuta Etelä-Karjalan maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Lappeenrannassa.

Suomessa on esimerkiksi velkajärjestelylaki, jonka puitteissa veloista voi vapautua lähtökohtaisesti kolmessa vuodessa. Suomen yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikön Tiina Toivosen mukaan Suomen järjestelmä ei ole täydellinen, ja jos muualla maailmassa on hyviä ja toimivia esimerkkejä yrittäjyyden edistämiseksi, on niistä syytä ottaa oppia myös Suomessa.

– Keskustelu käy vilkkaana myös EU-tasolla, sillä komissio esittää omaa malliaan veloista vapautumisen suhteen, Toivonen mainitsee.

Oikeusministeriössä teossa kansainvälinen vertailu

Ministeri Häkkäsen mukaan rehellisesti ja lain mukaan toiminutta yrittäjää ei saa estää palaamasta yritystoiminnan pariin, vaan tulee yrittää löytää keinoja, joilla yrittäjäksi palaaminen olisi mahdollista.

– Nykyistä velkajärjestely- ja velkasaneerauslakeja on pidetty pääosin toimivina, mutta pidän jatkuvaa arviointia tärkeänä. Tätä tavoitetta tukemaan oikeusministeriössä on toimeksiannostani tehty kansainvälistä vertailua eri maiden lainsäädännöistä, eli siitä miten konkurssin tehnyt yrittäjä voi vapautua velkavastuustaan. Vertailu valmistuu lähiaikoina ja tämän jälkeen se lähtee laajalle lausuntokierrokselle.

SY tekee selvitystä yrittäjyyden aloittamisen esteistä

Konkurssin tekeminen vaikeuttaa uuden rahoituksen saamista luottotietomerkinnöistä johtuen.

– Osana luottotietolain uudistustarpeiden selvittämistä tulemme arvioimaan myös kysymystä siitä, voisiko konkurssin tehneen yrittäjän mahdollisuutta palata yritystoimintaan helpottaa, Antti Häkkänen kertoi viikonloppuna Lappeenrannassa.

SY katsoo niinikään, ettei keskustelu pelkästään veloista vapautumisesta riitä, kun on kyseessä konkurssin tehnyt yrittäjä.

– Lainsäädäntöesteitä on muuallakin, esimerkiksi maksuhäiriöt estävät usein pienempimuotoisenkin yritystoiminnan aloittamisen. Jos yrittäjä ei saa puhelinliittymää, nettiyhteyttä tai vaadittavia vakuutuksia tai ei pääse verottajan ennakkoperintärekisteriin, on yritystoiminnan aloittaminen hyvin hankalaa, Toivonen luettelee esteitä.

SY tekee paraikaa omaa selvitystä yrittäjyyden aloittamisen esteistä. Toivonen kiittelee, että ministerikin suhtautuu tähän yhteiskunnallisen tason ongelmaan ratkaisukeskeisesti.

Häkkänen luetteli yritystoiminnan pariin palaamisen esteitä, jotka voivat olla moninaisia: verottajan rekistereihin pääsy, julkisiin hankintoihin osallistumisoikeus sekä erilaiset elinkeinolupamenettelyt voivat olla uuden yritystoiminnan aloittamisen esteenä.

– Tulen aloittamaan keskustelut myös kollegoideni kanssa siitä, miten myös muut ministeriöt voisivat osaltaan olla mukana helpottamassa yrittäjän uutta mahdollisuutta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi