16.10.2017 klo 16:42
Uutinen

Yrittäjät törmäävät haastatteluissa työtä vältteleviin

Otsikoihin noussut töitä välttelevä Ossi Nyman ei ole ainoa lajissaan. Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta jotakin kertoo se, että työnhakuvelvoitteen laiminlyömisestä annettiin viime vuonna yli 17 000 karenssia.

Työmarkkinatukea vuosia nostanut Ossi Nyman kertoi perjantaina työnvälttelystään Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän kutsui itseään ideologiseksi työttömäksi, joka ei halua tehdä ikäviä töitä.

Jutusta nousi valtakunnallinen kohu ja TE-toimisto tutkii tapausta. Se aikoi jäädyttää tuet tutkinnan ajaksi.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajan Janne Makkulan mukaan valtaosa työttömistä varmasti haluaa työllistyä, mutta osa ei ole tosissaan.
– Kyllä yrittäjiltä tulee semmoista viestiä, että jotkut työhaastattelussa toteavat hakeneensa, koska heidät on velvoitettu, kertoi Makkula STT:n haastattelussa, jossa haastateltiin työantajien ja ammattiyhdistysliikkeen edustajia.

Yrittäjät.fi:ssä kerrottiin taannoin tamperelaisyrittäjästä, jolla olisi tarjota työtä neljälle ammattitaitoiselle kalusteasentajalle, mutta yhtään henkilöä ei tullut haastatteluun.

Arkirealismia tällaisissa tapauksissa on se, että hyvällä ansiosidonnaisella olevat ammattilaiset eivät heti lähde sellaisiin töihin, joissa on taulukkopalkka.

Karenssien määrä kasvanut

Työnhakuvelvoitteen laiminlyömisestä annettujen karenssien määrä oli 17 400 vuonna 2016. Vuonna 2013 karensseja oli vain 4100 vuodessa ja v.2014 luku oli 7400. Vuonna 2015 luku hyppäsi 17300:aan.

Nousun selityksenä on Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen linjaama rakennepoliittinen muutos, että työtarjousten määrää lisätään radikaalisti alkaen vuodesta 2014. Samalla työtarjouksista kieltäytyneiden määrä on lisääntynyt ja sitä kautta myös karenssit.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi