3.11.2020 klo 17:06
Uutinen

Yrittäjät tyytyväinen: Vasta pidemmästä maksuviiveestä voitaisiin hakea yritystä konkurssiin, esitys eduskuntaan vielä loppuvuonna

Konkurssilain koronapoikkeuksilla on saatu pelastettua kriisiin joutuneita yrityksiä turhilta konkursseilta. Nyt hallitus lähetti esityksen maksukyvyttömyysolettaman pidentämisestä viikosta kuukauteen lausuntokierrokselle. Yrittäjät on tyytyväinen esitykseen.

Tämä tarkoittaa, ettei velallista oleteta maksukyvyttömäksi, jos hän ei viikossa maksukehotuksesta selviydy veloistaan. Yrittäjät on vaatinut konkurssilain niin sanotun maksukyvyttömyysolettaman pidentämistä viikosta mahdollisesti jopa kahteen kuukauteen.

– Esitys on hyvä, mutta pitäisi vielä arvioida sitä, ehtiikö yritys saada 30 päivän ajassa hoidettua talousasiansa kuntoon. Tilapäinen maksukyvyttömyys saattaa edellyttää asiointia pankissa ja lisärahoitusta tai esimerkiksi aikaa sopeuttaa oma toiminta ja henkilöstöntarve muuttuneisiin olosuhteisiin, esittää Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

– Yritys voi kuitenkin aina torjua velkojan esittämän maksukyvyttömyysolettaman, jos yrityksen notkahtanut taloustilanne on väliaikainen. Yritys on konkurssikelpoinen vain silloin, kun sen maksukyvyttömyys on muuta kuin tilapäistä.

Yrittäjien mukaan koronakriisin hätäratkaisujen jälkeen konkurssilakia kannattaa muuttaa pysyvästi.

SY toivoo muutoksesta pysyvää

Laki konkurssilain väliaikaisesta muuttamisesta vahvistettiin 29. lokakuuta. Lain mukaan konkurssilain maksukyvyttömyysolettamaa, joka perustuu niin kutsuttuun viikon maksukyvyttömyyteen, ei saa käyttää konkurssiin hakemisen perusteena 31. tammikuuta 2021 saakka.

Kun eduskunta hyväksyi konkurssilain väliaikaisen muutoksen, se samassa edellytti, että hallitus arvioi välittömästi, miten tilapäisiin maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten tilannetta voitaisiin helpottaa poikkeuslain voimassaolon päättyessä.

Hallituksen esitys menee eduskuntaan loppuvuonna. Kyseessä on väliaikainen laki, joka olisi voimassa ensi vuoden syyskuun loppuun asti.

– Olemme esittäneet, että tämän pitäisi olla pysyvä muutos. Mutta on hyvä, että on pystytty nopeasti tekemään esitys väliaikaisesta poikkeuksesta. Siitä annamme kiitosta oikeusministeriölle ja maan hallitukselle, Tiina Toivonen toteaa.

Lue lisää: Konkurssilain koronapoikkeuksille jatkoa – SY: ”Viikon aikajakso maksukehotuksesta maksuun on liian lyhyt”, pitopalveluyrittäjä samaa mieltä

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi