22.3.2023 klo 12:48
Uutinen

Yrittäjät uskovat Suomeen maailman onnellisimpana maana selvästi muita enemmän

Yrittäjillä on ammattiryhmistä kaikkein vahvin usko siihen, että Suomi on maailman onnellisin maa, paljastuu tutkimusyhtiö Kantar Publicin kyselystä.

Yhteiskunnallisiin kysymyksiin erikoistunut Kantar Public teki helmikuussa kyselyn Suomesta maailman onnellisimpana maana. Kysely tehtiin noin kuukautta ennen kuin The World Happiness Reportista ilmeni, että Suomi on kuudetta kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa.

Yrittäjillä oli ammattiryhmistä kaikkein vahvin usko tämän paikkansa pitävyyteen. 63 prosenttia yrittäjistä uskoo, että The World Happiness Reportin tulos Suomesta maailman onnellisimpana maana vastaa todellisuutta ja 28 prosenttia ei.

– Vaikka tämä tutkimus ei suoraan anna lisätietoa, miksi yrittäjät luottavat Suomen olevan maailman onnellisin maa, uskon, että yrittäjyyteen liittyy optimistisuutta. Tiedämmekin muista tutkimusasetelmista, että yrittäjät pitävät itseään melko optimistina persoonina. Suomen tulevaisuuteen yrittäjät suhtautuvat hieman optimistisemmin kuin muut suomalaiset. Sama koskee myös uskoa Euroopan ja maailman tulevaisuudesta, Kantar Publicin tutkimusjohtaja Mikko Hormio sanoo.

Kantar Public kysyi haastatelluilta yksinkertaisen kysymyksen: Suomen on todettu viidesti olevan maailman onnellisin maa. Vastausvaihtoedot ovat: ”Kyllä, uskon, että tämä vastaa todellisuutta” ja ”Ei, en usko, että tämä vastaa todellisuutta” sekä ”En halua vastata”.

Erot pieniä sukupuolten ja ikäryhmien välillä

48 prosenttia kaikista suomalaisista uskoo Kantar Publicin kyselyn perusteella, että väite vastaa todellisuutta ja 44 prosenttia ei usko. Kahdeksan prosenttia ei halunnut vastata.

Työntekijöistä vastasi kysymykseen myöntävästi 42 prosenttia, koululaisista ja opiskelijoista 43 prosenttia.

Esimerkiksi perussuomalaisten kannattajat sekä itseään persoonaltaan negatiivisiksi henkilöiksi kuvaavat vastaajat eivät pidä tulosta Suomen onnellisuudesta totuudenmukaisena, tutkimusjohtaja Hormio kertoo.

Akateemisesti koulutetuista myös korkea osuus, 58,5 prosenttia uskoo väitteen pitävän paikkansa ja 33 prosenttia heistä ei.

– On kiinnostavaa, että sukupuolet eivät vastauksissa erotu toisistaan, eivätkä ikäluokat, Hormio kertoo.

Hiukan muita enemmän Suomeen maailman onnellisimpana maana uskovat Länsi-Suomen alueella asuvat. Länsi-Suomeen lasketaan kuuluvaksi Keski-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa, Hormio sanoo. 

Oikeistolaisuus ei lisää uskoa siihen, että Suomi olisi maailman onnellisin maa.

Kyselyyn vastasi 1 080 henkilöä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen