14.9.2017 klo 06:02
Uutinen

Yrittäjät vahvistavat verkostoaan Innoilla

Läpi sodan, lamojen ja muuttoliikkeen, Yrittäjät ovat uskoneet ja rakentaneet kukoistavampaa Lappia. Uudistumiskykynsä ja innovatiivisuutensa ansiosta he ovat sopeutuneet nopeasti vaihtuviin Lapin olosuhteisiin.

– Yrittäjäyhdistyksen jäsenyys ei ole oleellista, vaan se arvo, minkä yhteen kuuluminen ja yhdessä tekeminen tarjoavat, kertoo ajatuksiaan seitsemäntoista vuotta yrittäjänä toiminut Janne Rinne.

Hän ei ole ajatuksineen yksin. Siksi Lapin Yrittäjät panostaa paikallisuutta korostavaan sisältöön ja toimintaan kehittämällä Innot-toimintakonseptin. Lapin Innot luo modernin alustan yrittäjien väliselle kanssakäymiselle, vuoropuhelulle ja yhteistyölle. Innot tulee jatkossa elävöittämään yrittäjätapaamisia ja yhteistyömuotoja.

Hotelli Kultahovin yrittäjä Kaisu Nikula tuntee olevansa kaikkea muuta kuin järjestöjyrä, mutta kokee silti tärkeäksi kuulua yrittäjäyhdistykseen. Hän ei epäröinyt hetkeäkään ryhtyä Lapin Yrittäjien Innot -konseptin kasvoksi.

-Sehän on suorastaan tunnustusta omalle työlle, varsinkin kun hakusessa oli kuulemma ”rohkea, päättäväinen, edistyksellinen ja kilpailuhenkinen vastuunkantaja”, nauraa Nikula.

Yrittäjäjärjestön tehtävänä on edistää elinvoimaisuutta, nostaa yrittäjien yhteenkuuluvuutta ja lisätä saumatonta vuoropuhelua yrittäjien välillä.

– Minulle on tärkeää, että kala tulee viereisestä järvestä eikä kalatukusta. Suosimme muutenkin lähiruokaa ja sen mahdollistaa yhteistyö alueen muiden yrittäjien kanssa. Yhteisöllisyyttä lisäämällä voidaan vahvistaa paitsi yrittäjyyden asemaa Lapissa, myös auttaa yksittäisiä yrittäjiä ja yrityksiä kehittymään ja voimistumaan, painottaa Inarissa yritystoimintaa pyörittävä Nikula.

Innot kuvaa Lapin Yrittäjien halua nostaa entistä voimakkaammin esiin pohjoisen paikallisia yrittäjyys- ja yrittäjätarinoita, innostaa yrittäjiä ylläpitämään kannustavaa yhteishenkeä sekä olla maakunnallinen innoittaja, kehittäjä ja vaikuttaja. Humanistisen tiedekunnan kasvattina Nikula ei kuitenkaan koe olevansa sitä perinteisintä yrittäjämateriaalia.

– Jahkaus ja perusteellinen harkinta ennen kuin laitetaan kuokkaa maahan kuuluvat perusluonteeseen, kuvailee Nikula toimintatyyliään.

Kun Nikula alkaa puhua lähitulevaisuuden tavoitteista, etenkin palvelukonseptin kehittämisestä ja tavoitteestaan saada Inariin kautta linjan korkealuokkaiset palvelut yhteistyössä alueen muiden yrittäjien kanssa, välittyy puheesta Nikulan vahva innostus. Nimenomaan tämä yrittäjien innostuva luonne tiedostaen sai Lapin Yrittäjien yhteisö nimekseen Innot.

– Tehtävänämme on tuoda järjestötoiminta paikallisesti lähemmäksi ja elävämmäksi sekä tarjota merkityksellisyyttä nykyisille ja uusille yrittäjillä olla mukana toiminnassa ja innostamalla muitakin tulemaan mukaan kiinnostavaan yrittäjyyttä edistävään verkostoon, kuvailee Lapin Yrittäjien yhteyspäällikkö Mervi Saukko Innot -konseptin tavoitteita.

Yrittäjä ja Lapin Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja Taina Torvela kokee uuden konseptin vetoavan yrittäjähenkisiin ihmisiin.
– Lapin Innot tarjoaa hyvän tavan ottaa koko yrittäjäkenttä mukaan ja saada näkemään yhteinen vastuullinen ”tehtävä” uudella tavalla. Meillä On Missiomme -kasvattaa yhteistä henkistä pääomaa ja vetoaa nuoriin innovatiivisiin yrittäjiin. Haluamme saada yhdessä tästä maakunnasta elinvoimaisen ja yrittäjyyteen kannustavan toimintaympäristön.

Edes Lapin pitkät etäisyydet eivät ole estäneet puhaltamasta Lappiin maailman parasta yrittäjähenkeä. Parhaimmillaan yrittäjyyden esikuvat löytyvät ihan vierestä.

– Isä on ollut ja on edelleen henkeen ja vereen yrittäjä. Olen kasvanut yrittäjäsukuun ja oppinut arvostamaan työtä, sanoo viidennessä polvessa kauppiaana toimiva Rinne.

Vahva yhteinen missio maailman parhaan yrittäjähengen luomisesta Lappiin auttoi muutama vuosi sitten Yrittäjäjärjestöä yhdistämään voimansa. Koko Lapin kattava aluejärjestö oli vuonna 2014 totta. Innot oli näyttänyt jälleen voimansa. Yhteistyöllä Lapissa on pärjätty – jatkossa sillä menestytään!