8.3.2018 klo 15:15
Uutinen

Yrittäjät: Valinnanvapauslaki on viittä vaille valmis

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää uutta valinnanvapauslakiesitystä kohtalaisen hyvänä.

Hallituksen esitys valinnanvapauslainsäädäännöksi annettiin eduskunnalle tänään torstaina. Suomen Yrittäjien mukaan lakiesitys mahdollistaa hyvin pk-yrittäjyyden sosiaali- ja terveysalalla tulevaisuudessa. Asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin sääntely on lakiesityksessä pääosin kohdillaan.

Sote-keskusten kohdalta löytyy vielä yksityiskohta, joka on korjattava: Lakiesityksen mukaan sote-keskuksessa sosiaaliohjausta ja -neuvontaa antavan henkilön on oltava palvelussuhteessa sote-keskukseen.

– Tarkoittaako tämä, että sosiaalialan ammattihenkilö ei voi toimia ammatinharjoittaja-yrittäjänä osana sote-keskusta samoin kuin esimerkiksi lääkäri voi? Miksi tällainen ero? Suomen Yrittäjien elinkeinoasioidenpäällikkö Susanna Kallama kysyy.

Vaatimus palvelusuhteesta vaikeuttaisi merkittävästi pk-yrittäjien mahdollisuuksia pyörittää sote-keskusta. Valinnanvapauskokeilujen perusteella tiedetään, että esimerkiksi sote-keskus, jossa toimii kolme lääkäriä, ei vielä työllistäisi kokopäiväisesti sosiaalialan ammattihenkilöä.

– Nyt kansanedustajien pitää kysyä itseltään haluavatko he, että Suomen syntyy ihmisläheisiä pk-yrittäjävetoisia sote-keskuksia vai ei? Jos vastaus on kyllä, pitää eduskunnan yksinkertaisesti poistaa vaatimus pakollisesta työsuhteesta, Kallama toteaa.

Järjestäjälle vahvempi ote

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan valinnanvapauslaki luo hyvän kehikon erilaisten tuottajien toiminnalle.

– Ratkaisevaa on, miten tulevat maakuntapäättäjät lakia toteuttavat, Mikael Pentikäinen painottaa.

Tavoitteena on, että maakunnat hyödyntävät yrittäjyyttä ja monituottajamallia niin, että palvelujen saatavuus ja laatu paranevat.

– Lain henki on selkeä. Eduskunnan pitää vielä kirjoittaa tämä auki maakuntalakiin: maakunnan järjestämisvastuuseen pitää lisätä vastuu palvelumarkkinoiden toimivuudesta, Pentikäinen vaatii.

– Tämä vahvistaisi maakunnan roolia palvelujen järjestäjänä ja varmistaisi, että maakunnat toimivat lain hengen mukaisesti omissa päätöksissään.

Nykypäättäjien mahdollistettava, että toimijoita on

Jotta valinnanvapaus oikeasti toimii, pitää olla mistä valita.

– Jos halutaan, että valinnanvapauden astuessa voimaan sote-alalla on pieniä yrityksiä, nykypäättäjien pitää antaa niille mahdollisuus pärjätä, Susanna Kallama sanoo.

– On valittava, kilpailutetaanko pk-yritykset hengiltä vai annetaanko niille mahdollisuus menestyä käyttämällä palveluseteliä. Iso sote-yritys voi myydä tappiolla vähän aikaa, kun se tietää, että markkina avautuu kohta. Pieni ei voi, pienyrittäjä elää suoraan työstään, Kallama konkretisoi.

”Paljon avoimia kysymyksiä”

Vääksyn Lääkärikeskuksen yrittäjä Tiina Wangelin mukaan Suomi tarvitsee sote-uudistusta.

– Yrittäjänä valinnanvapauslakiesityksessä on paljon hyvää asiakkaan/käyttäjän kannalta, mutta paljon avoimia kysymyksiä, esimerkiksi ovatko yrittäjät jatkossa eriarvoisessa asemassa riippuen vaikkapa siitä, missä maakunnassa yritys toimii? Maakuntahan saa itse päättää muun muassa siitä mitä kahta erikoislääkäripalvelua sotekeskukselta jatkossa vaaditaan, Wangel toteaa.

Asiakas- eli nykyisen palvelusetelin käyttöönoton laajentamista Wangel pitää valinnanvapautta lisäävänä tekijänä ja pk-sektorille hyvänä vaihtoehtona.

– Uskoisin sen tuovan kaikista malleista eniten yhteiskunnalle kustannussäästöjä, jonottaminen vähenee, hoitoon pääsy nopeutuu, ja mikä parasta, asiakas äänestää jaloillaan, jos saa huonoa palvelua. Toisaalta sen käyttöönotto ei vaadi juuri mitään muuta kuin päätöksen ja lain, että sitä pitää käyttää. Ei siis tarvitse rakentaa hallintohimmeleitä, Wangel sanoo.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: iStockphoto