19.10.2019 klo 08:30
Uutinen

Yrittäjätarina: Muistokivi ei ole mikä tahansa kivi

Karjalan Muistokivi Oy tekee hautakiven, joka täyttää sekä asiakkaan toiveet, että hautausmaiden yleiset vaateet liittyen kiven ulkonäköön ja kestävyyteen.

– Asiakkaan omasta luonnonkivestäkin voi muistomerkin tehdä, mutta sen pitää olla riittävän paksu ja kestää työstämistä, huomauttaa toimitusjohtaja Esa Havukainen.

Juuri näistä syistä Havukainen ei ota esimerkiksi Venäjältä tuotuja kiviä tehtäväkseen. Kiviaineksen laatua ei voi taata kuten ”lankuksi” esivalmistellun suomalaisen kiven.

– En myöskään korjaa ulkomailla tehtyjä muistokiviä, joissa kultauskin voi olla jotain muuta kuin kultaa. Enkä asenna halvan hinnan toivossa muualta tilattuja kiviä.

Karjalan Muistokiven pääasiallinen toiminta-alue on Keski-Karjalassa. Asiakkaat voivat olla muualla, moni täältä lähtenyt haluaa palata kotikuntansa multiin. Pisimmältä lienee Australiasta palannut, ja esimerkiksi Ruotsista on välillä tullut paljonkin.

– Kuolemaan liittyvät asiat ovat herkkiä, ja joskus olisi psykologian tutkinto tarpeen, hymähtää Havukainen.

Kokemus on opettanut. Havukainen perusti yrityksensä 90-luvulla ensin täydentämään maalausurakointeja. Jalansijan saaminen toimialalla vei muutaman vuoden, mutta pian maalaushommat saivat jäädä. Nyt yritys työllistää yrittäjän lisäksi yhden kokoaikaisen työntekijän.

– Johan tästä lähivuosina voisi luopuakin, vinkkaa Havukainen ostettavia yrityksiä katseleville.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen