10.9.2019 klo 07:02
Uutinen

Yrittäjätarina: Tie maukkaisiin ja rentouttaviin elämyksiin

Pielisen Retken palveluihin kuuluu myös tasokkaat huipputason juhla- ja cocktail-tilaisuudet.

Nurmeslainen yrittäjäpariskunta Toni Helander ja Hanna Jänönen ovat ennakkoluulottomasti ja rohkeasti pyörittäneet vuoden verran yritystä nimeltä Pielisen Retki. Koko konseptin voi kiteyttää sanoihin laadukkuus, ympäristöystävällisyys ja monipuolisuus.

– Asuin kymmenen vuotta Helsingissä ja olin siellä ravintolakokkina. Sitten tuli ajatus, että voisi tässä elämässä tehdä muutakin. Muutin takaisin kotiseudulle ja teen nyt sitä, mistä tykkään eniten. Seilaan Pielisellä, kalastan ja teen hyvää ruokaa asiakkaillemme, Toni Helander kertoo.

Hanna Jänönen on kouluttautunut eräoppaaksi, matkailupalvelujen tuottajaksi ja hierojaksi. Yrityksen retkeilyfilosofia pohjautuu ekologiseen luonnossa liikkumiseen omalla lihasvoimalla. Näin varmistetaan sekin, että kaunis luonto säilyy mahdollisimman puhtaana.

– Asiakaskunta on koostunut muun muassa yrityksistä EteläSuomesta ja Nurmeksesta. Vasta meidän mukana oli eräs saksalainen blokkari, joka tekee juttua sikäläiseen retkeilylehteen. Koli, Pielinen ja muutkin paikalliset vaaramaisemat tekevät lähtemättömän suuren vaikutuksen keskieurooppalaisiin turisteihin, Hanna Jänönen toteaa.

Pielisen Retki kalastaa kestävästi ja on omalta osaltaan mukana parantamassa uhanalaista Saimaan järvilohikantaa. Helander kertoo, että villikalaa kalastettaessa täytyy huomioida se tosiseikka, että jokaisella kalastuskerralla ei voi taata saalista.

– Kalastusretken päätteeksi retkeltä saadut saaliskalat käsitellään ja pakataan kotiin viemistä varten. Toisinaan retkeen kuuluu tasokas illallinen, johon voi kuulua jopa kuusi ruokalajia. Ihan miten sovitaan. Käytämme aina puhtaita ja laadukkaita raakaaineita ruuan laitossa, ja pyrimme hankkimaan tuotteemme lähialueen paikallisilta tuottajilta. Kalaa saadaan pääasiassa Pieliseltä, Helander mainitsee.

Pariskunta iloitsee, että ensimmäinen vuosi yrittäjänä on ollut pelkästään nousujohteinen. Kumpikin nauttii yrittäjyyden luomasta vapaudesta. Heidän mielestä työ omassa yrityksessä on sekä haasteellista että mielenkiintoista.

– Vuosien työskentely ravintoloiden keittiöissä opetti minulle paljon. Olen saanut työskennellä Helsingissä ja Lapissa alan huippuammattilaisten kanssa ja heitä saan kiittää omasta ammattitaidostani. Sitä on nyt hyvä jakaa omille asiakkailleni, Toni Helander kiittelee.

Haikki Catering on Pielisen Retki yrityksen aputoiminimi ja se tuottaa pitopalvelua sekä tapahtumaruokailuja Pohjois-Karjalassa. Sen toiminta perustuu laadukkaaseen ruokaan ja palveluun. Isoin ponnistus kesällä oli Valtimon Kesäpäivärock. Oluttupa Obotta ja Haikki Catering järjestivät yhteistyössä Valtimon kesäpäivien ravintolapalvelut ja ohjelmiston. Pääesiintyjänä siellä oli Aikakone.

– Periaatteenamme on, että mihinkään ei vastata ei. Jos emme pääse itse, suosittelemme jotakin toista yritystä. Ilman hyviä yhteistyökumppaneita emme pärjäisi. Teemme yhteistyötä muun muassa Sastan, Kourukosken matkailupalvelujen Vellu Lipposen kanssa sekä Obotan Mikko Meriläisen kanssa, Hanna Jänönen toteaa.

Yhteystiedot:

Pielisen Retki Karjalankatu 4 (sisäpiha) 75500 Nurmes P. +358 44 3779334 info@pielisenretki.fi

Kuva ja teksti: Ulla Korkatsu