30.8.2021 klo 11:58
Uutinen

Yrittäjiä eläköityy – mistä jatkaja toiminnalle?

Suomen väestö ikääntyy ja työvoimapula näkyy jo monella alalla.

Meillä Etelä-Karjalan alueella myös yli 1700 yrittäjää on tulevan viiden vuoden aikana pohtimassa eläkkeelle jäämistä ja yritystoiminnan jatkajaa.

Meillä on maakunnassa menossa hienoja hankkeita, joissa houkutellaan paluumuuttajia, työvoimaa ja matkailijoita Etelä-Karjalaan. Toimivat elinvoimaiset yritykset luovat palvelut kuntalaisille ja matkailijoille. Mikäli etenkin pienistä kunnistamme katoavat aluekeskusten parturit, kaupat, lounaspaikat ja muut lähipalvelut, on vaikea houkutella paluumuuttajia tai matkailijoitakaan.

Etelä-Karjalan Yrittäjät on yhdessä maakunnan muiden yrityspalvelutoimijoiden kanssa tehnyt monta vuotta pitkäjänteistä työtä löytääkseen ja aktivoidakseen ikääntyviä yrittäjiä pohtimaan yritystoiminnan seuraajakysymystä. Yritystoiminnasta luopuminen on useimmiten yrittäjälle tunteita herättävä elämänvaihe, jossa luottamuksellinen suhde on tärkeä. Tämän alkuvaiheen keskustelun jälkeen prosessi usein etenee yrityskaupan valmisteluun, seuraajan löytämiseen muilla tavoin tai pahimmillaan menestyvän yritystoiminnan hiljaiseen alasajoon.

”Etsivää omistajanvaihdostyötä” on osaltamme tehty hanketyönä. Jatkuvuuden ja ammattitaidon säilyttämisen näkökulmasta olisi kuitenkin tarvetta saada tämä toiminta kaikkien maakuntamme kuntien elinvoimapolitiikan agendalle ja turvata lähipalveluiden jatkuvuus. Yrittäjäjärjestöllä on parhaat edellytykset löytää ja aktivoida yrittäjät omistajavaihdoksen tielle ja tässä mielellämme jatkossakin teemme tiivistä yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Tilastot osoittavat, että uusia yrityksiä perustetaan aktiivisesti etenkin kaupunkikeskuksiin. Ei kuitenkaan unohdeta pienten paikkakuntiemme jo olemassa olevia yrityksiä, jotka rakentavat meille tärkeät asumisen ja hyvän elämän palvelut!

Lisätietoja: Marko Hanhisuanto, 050 440 8868 marko.hanhisuanto@yrittajat.fi