Kuva: Getty's Images
1.3.2024 klo 11:09
Uutinen

Yrittäjien Brotherus: Nykyinen korkotaso aivan liian korkea Suomelle – ”EKP katsoo kuitenkin koko euroaluetta”

Tilastokeskuksen mukaan inflaatio pysyi helmikuussa matalalla. Kuluttajahintaindeksi nousi 1,2 prosenttia vuoden takaisesta ja 0,8 prosenttia tammikuusta.

– Suomelle nykyinen korkotaso on aivan liian korkea. Nopeaa helpotusta ei kuitenkaan ole luvassa, sillä euroalueen inflaatiokehitys on ollut viime kuukaudet lähempänä kolmea prosenttia, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Inflaatio on valahtanut Suomessa selvästi alle kahden prosentin tason, mikä on Euroopan keskuspankin (EKP) tavoite. Helmikuu oli neljäs peräkkäinen kuukausi noin yhden prosentin inflaatiolla.

– EKP katsoo kuitenkin Suomen hintapaineiden sijaan koko euroaluetta, ja muualla mantereella inflaatiotaistelu ei ole ohi, Brotherus sanoo.

Suhdanne heiluu korkoennusteiden mukana

– Taantuman kanssa painivassa Suomessa inflaatiopaineet ovat olemattomat, ja suurimmat inflaatioriskit liittyvät maan rajojen ulkopuolisiin tapahtumiin. Öljyn ja energian hinta on onneksi pysynyt kurissa Lähi-idän konflikteista ja Venäjän hyökkäyssodan jatkumisesta huolimatta, Brotherus sanoo.

Alkuvuoden aikana 12 kuukauden euribor on jopa noussut, kun koronlaskuodotukset ovat hieman siirtyneet kauemmas.

–  Markkinat ennakoivat euriborien yhä laskevan loppuvuonna kolmen prosentin tuntumaan, mutta laskun tarkka ajankohta ja päätepiste ovat yhä hämärän peitossa. Suomen suhdanne, rakentaminen ja asuntomarkkinat heiluvat nyt vahvasti korkoennusteiden mukana.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen