Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuntabarometri 2024.
14.5.2024 klo 15:50
Uutinen

Yrittäjien kuntabarometri 2024: Helsingin kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä kehitettävää

Suomen kunnat suoriutuvat parhaiten yrityspalveluiden järjestämisestä ja heikoiten hankintojen toteuttamisesta, kertoo Yrittäjien kuntabarometri 2024. Selvityksessä kysyttiin yrittäjien näkemyksiä kuntien toiminnasta. Helsingin vahvuuksiksi nousivat koulutus ja osaaminen sekä infrastruktuuri. Kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä on sen sijaan parannettavaa.

Yrittäjien kuntabarometrin yhteistulokset kertovat, missä Suomen kunnissa on yrittäjien mielestä parasta yrittää. Suurten kuntien ykköseksi sijoittui jälleen kerran Seinäjoki. Keskisuurten kuntien kärjessä on Lieto ja pienten kuntien Vieremä.

– Helsingin sijoittuminen kuntavertailussa on heikentynyt viime vuosina ja uusimmassa kyselyssä Helsinki on viimeisenä 21. suurimman kaupungin listalla, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Kuntien elinkeinopolitiikassa on yrittäjien mielestä ylivoimaisesti tärkeintä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys niin Helsingissä kuin koko maassa. Yrittäjät odottavat kunnilta positiivista asenneilmapiiriä yrityksiä kohtaan.

– Yrittäjien mielestä Helsingillä on elinkeinopolitiikassaan eniten kehitettävää kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä. Kehitettävää on myös siinä, miten kaupunki ottaa huomioon päätösten vaikutukset yritysten toimintaan, sanoo Oksala.

– Yritykset ovat kaupungille merkittäviä verotulojen, työpaikkojen sekä moninaisten palvelujen tuottajia. Yritysten tarpeiden ymmärtäminen ja toimiva yhteistyö ovat edellytyksiä kaupungin elinvoiman kasvulle ja kehitykselle, painottaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Päätöksenteon yrityslähtöisyyden jälkeen merkittävimpiä asioita yrityksille ovat kaupungin toimiva infrastruktuuri, sujuvat lupaprosessit ja hyvät yrityspalvelut. Kyselyn mukaan Helsingillä on kehitettävää myös kaupungin hankinnoissa. Parhaiten kaupunki yrittäjien mielestä hoitaa koulutuksen ja osaamisen sekä infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Kolmanneksi parhaiten kaupunki suoriutuu yrityspalveluista, kuten aloittavan yrityksen neuvonnasta.


Yrittäjien kuntabarometri

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi eri puolilta Suomea lähes 10 000 yrittäjää, joista 192 oli helsinkiläisiä. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi.

Lisätietoja aiheesta

Tiina Oksala

Tiina Oksala

Toimitusjohtaja
Helsingin Yrittäjät