18.5.2022 klo 16:50
Uutinen

Yrittäjien Kuntabarometrin tulokset julkistettin – arvosana noususuunnassa

Alkuvuoden aikana yli 9500 yrittäjää arvioi kotikuntansa toimintaa ja yrittäjämyönteisyyttä Yrittäjien Kuntabarometrissa. Satakunnasta kyselyyn vastasi 971 yrittäjää, eli yli 10 prosenttia vastaajista oli satakuntalaisia. Satakunnan saama kokonaisarvosana on noussut, mutta maakuntana sijoituimme silti kärkikolmikon ulkopuolelle neljänneksi.

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.-31.3.2022. Kysely toteutetaan kahden vuoden välein. Tulokset julkistettiin Kunnallisjohdon Seminaarissa Vaasassa 18.5.2022.

– Yrittäjyysmaakuntien kultainen kruunu jäi saavuttamatta, mutta parantuneet arvosanat ja vakuuttava vastausmäärä kertovat, että Satakunta on edelleen #yrittäjyysmaakunta. Erot kärjessä ovat pieniä. Paljon pitää kuitenkin tehdä töitä, jotta seuraavassa mittauksessa vuonna 2024 olemme jälleen aivan kärjessä, Markku Kivinen kertoo kokonaistuloksista heti aluksi.

Kunnista Merikarvia ja Kokemäki nousevat parrasvaloihin

Suurin osa Satakunnan kunnista on nostanut kokonaisarvosanaansa. Yrittäjät arvioivat kuntien toimintaa kuudella eri osa-alueella (satakuntalaisten vastausten perusteella tärkeysjärjestyksessä): Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, yrityspalvelut, kunnan hankintapolitiikka, infrastruktuuri sekä koulutus ja osaaminen.

– Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Satakuntalaisista kunnista Top10 joukkoon omassa kokoluokassaan pääsivät vain Merikarvia (5.) ja Kokemäki (6.) alle 10 000 asukkaan kunnissa. Merikarvian arvosana oli 1-5 asteikolla 4,21 (2020: 3,20) ja Kokemäen 4,13 (2020: 2,89). Molemmat nostivat siis arvosanaansa yli yhdellä. Merikarvia sijoittui myös jokaisella eri osa-alueella TOP10 vertailuun omassa kokoluokassaan.

Kuuden kunnan arvosana oli laskenut. Eniten laskua Satakunnassa oli Säkylässä -0,21 arvosanan ollessa nyt 3,53 sekä Ulvilassa -0,16 arvosanan ollessa nyt 3,46.

Tärkeimpinä yrityspalveluina satakuntalaiset yrittäjät pitivät aloittavan yrittäjän neuvontapalvelua, sujuvia lupapalveluja sekä verkostoitumista.

– Satakunnassa jo 12 kuntaa on mukana Uusyrityskeskus Enter Satakunnan aloittavan yrittäjän neuvontapalvelujen piirissä. Yrittäjien Kuntabarometri osoittaakin, että laadukkaalle ja konseptoidulle neuvonnalle on perustaa, Markku Kivinen avaa tuloksia.

Kuntien hankinta-asiat on osa-alue, jossa on kehittämistarvetta käytännössä kaikissa kunnissa. Hankintojen kokonaisarvosana Satakunnassa oli 2,99. Merikarvia on nostettava tässäkin kohdassa esiin, sillä Merikarvialaisten yrittäjien antama arvosana kunnan hankintapolitiikasta oli jopa 4,04.

Tulokset käydään läpi jokaisen kunnan kanssa

– Satakunnassa kunnat ovat ottaneet Yrittäjien Kuntabarometrin (entinen Elinkeinopoliittinen mittaristo) hyvin käyttöön työkaluksi kehittämistoimintaan. Tuloksista ollaan aina hyvin kiinnostuneita ja kehittämistoimenpiteitä löydetään aina, toteaa Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Heikki Kaplas.

Yrittäjien Kuntabarometrin tulokset käydäänkin läpi jokaisen Satakunnan kunnan kanssa yhdessä paikallisyhdistysten kanssa. Kuntaraporteista löytyy varmasti tuleville vuosille kehittämiskohteita, joilla Satakunta edelleen pidetään vahvana yrittäjyysmaakuntana. Kuntien onkin hyvä tuoda esiin myös kunnassa tehtäviä onnistuneita ratkaisuja yrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi, jotta tietoisuus yrittäjien eteen tehtävästä työstä kasvaa.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin www.yrittajat.fi/kuntabarometri2022  Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Kuvia median vapaassa käytössä

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumien+kuvat/Kunnallisjohdon+seminaari+2022/ Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyn palkintojenjaon kuvat tulevat sivustolle keskiviikkona 18.5. kello 18 mennessä. Kuvaajana on Esa Siltaloppi.

Lisätiedot ja haastattelut:


Markku Kivinen
| toimitusjohtaja | Satakunnan Yrittäjät | 050 377 8006
Heikki Kaplas | järjestöpäällikkö | Satakunnan Yrittäjät | 050 373 5870