5.1.2021 klo 07:46
Uutinen

Yrittäjien kuntavaaliohjelma tarjoaa ehdokkaalle ja äänestäjälle tärkeimmät asiat yrittäjien näkökulmasta

Ehdokas, oletko pohtinut, miten päätöksillä taataan se, että kunnassa on yrityksiä, joista asukkaat saavat työtä, ruokaa ja palveluita ja kunta verotuloja. Miltä sinun kotikaupunkisi tai -kuntasi näyttäsi, jos siellä ei olisi yrityksiä?  Mistä ostaisit ruuat?  Kuka korjaisi pyöräsi tai leikkaisi hiuksesi?  Mihin veisit lapset hoitoon? Missä sinä kävisit töissä?

Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma: Ei kuntaa ilman yrityksiä

Ei kuntaa ilman yrityksiä -ohjelma tarjoaa ehdokkaalle ja äänestäjälle tärkeimmät asiat yrittäjien näkökulmasta. Löydät sen, tietoa yrittäjyydestä Suomessa sekä ehdokassivut täältä.

Ohjelman laatimisessa on kuultu yrittäjiä monessa vaiheessa. Työn tulos on jatkojalostettu toimenpide-ehdotuksiksi.

Tässä sen pääkohdat on kiteytetty kymmeneen.

Vakaa verotus ja houkutteleva kunta

Kuntataloudella menee heikosti, julkinen sektori paisuu ja väki vanhenee. Kunnan kannattaa varmistaa verotuksensa kilpailukyky. Jokaisen kunnan on oltava elinkelpoinen.

Kunnan ja yrityksen vuoropuhelua tarvitaan

Kunnan johdon ja yrittäjien on pidettävä toisensa ajan tasalla. Kunta voi parantaa yrittäjien arkea mm. yritysneuvonnalla, julkisilla kilpailutuksilla, kaavoituksella ja koulutuksella.

Päätökset vaikuttavat yrityksiin

Yritysten ja kunnan menestymistä edistetään arvioimalla yritysvaikutukset jo päätöksiä suunniteltaessa. Näin päätöksillä poistetaan yrittäjyyden esteitä, ei luoda niitä.

Sujuvat lupapalvelut, nopea kaavoitus

Nopea kaavoitus ja sujuvat lupapalvelut tekevät kunnasta yrityksille houkuttelevan paikan investoida. Kunnan on kohdeltava ratkaisuissaan yrityksiä tasapuolisesti. Laajakaistat tarvitaan kuntoon.

Palvelut yhdeltä luukulta tai sujuvasti verkosta

Yrittäjä toivoo, että asiat saisi hoidetuksi kunnan suuntaan velvoitteensa asioiden sujuvasti yhdellä luukulla ja myös verkossa.

Etätyöt avaavat kunnille uusia mahdollisuuksia

Yrittäjämyönteinen kunta varmistaa, että yrittäjät voivat verkostoitua ja saada neuvontaa myös toisen paikkakunnan elinkeinopalveluista.

Julkisista kilpailutuksista vauhtia yrittäjyyteen

Julkiset kilpailutukset on toteutettava niin, että pienetkin yritykset voivat niihin osallistua. Parhaiten tämä tapahtuu jakamalla hankinnat, myös pienhankinnat, järkeviin osiin.

Vähemmän kuntayhtiöitä, enemmän aitoa yrittäjyyttä

Kunnan kannattaa luopua kaikesta sellaisesta toiminnasta, jonka yrittäjätkin voivat hoitaa. Palvelut ja tuotteet on syytä hankkia kilpailutuksilla yrityksiltä.

Yritykset tarjoamaan palveluita kuntalaisille

Kun palveluita tuottavat julkinen sektori, yritykset ja järjestöt, syntyy koko kuntaa hyödyttävä kokonaisuus. Mallia tarvitaan sotepalveluissa ja se toimii muuallakin, kuten varhaiskasvatuksessa.

Päivähoito ja koulutus nykyaikaan

Kun kunta huolehtii, että koulutus toimii ja siellä huomioidaan alueen yritysten tarpeet, kuntaan syntyy lisää työpaikkoja ja elämä on parempaa.

Yrittäjä tuntee yrittäjien asiat parhaiten

Yrittäjä, oletko harkinnut lähteä ehdolle kuntavaaleissa? Puolueet täydentävät ehdokaslistojaan edelleen.

Kuntavaalit pidetään 18.4.2021.