24.4.2018 klo 16:20
Uutinen

Yrittäjien oma oppisopimus kiinnostaa – ryhmä täyttyi yrittäjistä vilauksessa

Yrittäjille oppisopimuksella suunnattu tutkinto herätti todella paljon kiinnostusta ja ryhmä täyttyi vilauksessa, iloitsee AEL:n kehitysasiantuntija Tiina Kekkonen.

Kiinnostus yrittäjän oppisopimusta kohtaan on lisääntynyt, varsinkin kun siitä on jaettu viime aikoina aiempaa enemmän tietoa. Toisaalta oppisopimuksella opiskeleminen on entistä helpompaa niin nuorelle opiskelijalle kuin yrittäjälle itselleenkin.

Oppisopimuksella voi opiskella työn ohessa ja työtä tekemällä. Eri oppilaitoksissa räätälöidään yrittäjille suunnattuja opintokokonaisuuksia, kuten yrittäjän ammattitutkintoja tai digitalisaatioon liittyviä koulutuksia.

Esimerkiksi AEL:ssä (Ammattienedistämislaitossäätiö) alkoi pari viikkoa sitten uusi, yrittäjien tarpeisiin räätälöity media-alan perustutkinto. Koulutuksen aiheiden painotukset ja aikataulu on suunniteltu yhdessä Suomen Yrittäjien, MTK:n ja alan asiantuntijoiden kanssa.

– Tämä koulutus on tarkoitettu nimenomaan sellaisille yrittäjille, joilla ei ole paljon aikaisempaa kokemusta. Kynnys on matala ja otamme pieniä digiaskelia, ei harppauksia, kuvailee AEL:n kehitysasiantuntija Tiina Kekkonen.

Oppisopimuksena tehtävä opiskelu ei maksa yrittäjälle mitään – aikaa ja vaivaa toki, mutta ne varmasti palkitaan uutena osaamisena.

Opiskelu ja tutkinto suoritetaan niin edellä mainitussa AEL:n koulutuksessa kuin muissakin vastaavissa pääsääntöisesti omalla työpaikalla ja työtä tekemällä.

– Koulutus kestää 1,5–2 vuotta ja lähiopetuspäiviä on tarpeen mukaan, enimmillään 24 päivää. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma, kertoo AEL:n Tiina Kekkonen.

Miten yrittäjä hyötyy amisuudistuksesta?

Vuoden alussa tuli voimaan ammatillisten oppilaitosten uudistus eli tuttavallisemmin amisuudistus. Se mahdollistaa niin pitkät kuin lyhyet oppisopimukset.

– Uusi oppisopimus on aiempaa joustavampi ja lyhyempi tarvittaessa. Aiemmin oli niin, että yritys sitoutui oppisopimukseen puoleksitoista – pariksi vuodeksi, mutta nyt oppisopimus voidaan tehdä esimerkiksi vain johonkin tutkinnon osaan, havainnollistaa Suomen Yrittäjien ammatillisen koulutuksen asiantuntija Terhi Haapaniemi.

Lisää tietoa aiheesta löytyy seuraavista osoitteista:

yrittajat.fi/amis minedu.fi/amisreformi oppisopimus.fi

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi