11.9.2017 klo 14:33
Uutinen

Yrittäjien ratikkaraivo repesi – ”liikevaihto pudonnut jopa kymmeniä prosentteja”

Raitiotien työmaa myllää Tampereen keskustaa, sumentaa näyteikkunoita ja yrittäjän mukaan vie asiakkaita. Alueen yrittäjiä kutsutaan nyt työpajoihin ”ideoimaan toimenpiteitä ja toteutusta”.

– Katu kaivetaan auki, ei siinä ole hirveästi mitään tehtävissä, huokaisee Tammelanpuiston Yrittäjien puheenjohtaja Kerkko Penttilä.

Penttilän mukaan ”yrittäjät ovat täysin lannistuneita”. Syynä on kaupunkiin rakennettavan raitiotien työmaa, joka on vaikeuttanut ihmisten liikkumista, erityisesti autoilua.

– Olemme huomanneet, että työmaa vaikuttaa muihinkin katuihin. Ei ainoastaan siihen, joka on kaivettu auki, vaan myös naapurikatuihin.

Penttilä arvioi, että työmaa on vienyt alueen yrittäjien liikevaihdosta pahimmillaan ”jopa useita kymmeniä prosentteja”.

– Joillakin lukema on ollut 30-40 prosenttia pelkästään viime huhtikuulta.

– Alueella on paljon tyhjiä tiloja. Osa yrittäjistä katsoo uusia tiloja, osa on lopettanut liiketoiminnan kokonaan. Monen kassa ei kestä pitkään, kun ihmiset eivät pääse kulkemaan kunnolla, Penttilä toteaa.

Kaupunki pesi näyteikkunoita

Nyt yrittäjiä pyydetään yhteisiin työpajoihin, kutsun mukaan ”ideoimaan toimenpiteitä ja toteutusta alueellasi”. Ensi viikolla työpajoja on kolme. Niitä jatketaan myös vuonna 2018.

Työpajoja vetää suunnitteluyritys WSP Finland.

– Kyse on yrittäjiä varten perustetusta projektista. Raitiotietyömaa ja muut isot työmaat vaikuttavat keskustan saavutettavuuteen. Vaikka ei saavutettavuus huonontuisikaan, niin sellainen mielikuva voi silti syntyä. Työpajoissa selvitetään työmaasta johtuvia ongelmia ja mitä toiveita yrittäjillä on kaupungin suuntaan. Pohdimme yhdessä haasteita, summaa WSP Finlandin projektipäällikkö Terhi Lahtinen.

Yle uutisoi viime viikolla, kuinka kaupunki on ilmaiseksi puhdistanut työmaan likaamia näyteikkunoita.

– Ratikan suhteen varmasti suurin pelko liittyy siihen, saavatko yrittäjät pidettyä asiakkaat keskustassa työmaan ajan. Yrittäjät voivat itsekin tehdä asioita sen eteen, lisätä mainontaa, kampanjoita ja käyttää sosiaalisen median kanavia. Kaupunki voi esimerkiksi pitää huolta siisteydestä, pestä ikkunoita, Lahtinen listaa.

Hän ei osaa arvioida, kuinka paljon ratikkaprojekti on mahdollisesti vaikuttanut alueen yritysten liikevaihtoon.

-Sitä on todella hankala mitata. Liikevaihtoon vaikuttavat monet muutkin asiat.

”Toimenpiteitä ennen joulukauppaa”

Lahtinen toivoo, että työpajoissa ideoitavat toimenpiteet näkyvät vielä ennen joulukaupan käynnistymistä.

– Saavutettavuus on varmasti se suurin yksittäinen teema. Pelätään, että asiakkailla on mielipide, ettei keskustaan pääse. Näin ihmiset valitsisivat mielummin keskustan laitamilla olevan ostoskeskuksen.

Tampereen keskustan ydin, Hämeenkatu, on myllerryksessä vielä pitkään.

– Ensi vuosi ja sitä seuraava ovat pahempia kuin nyt.

Työpajojen lisäksi keskustan kivijalkaliikkeissä kiertää kaupungin palkkaama henkilö ”luomassa keskusteluyhteyttä yrittäjiin”.

Tampereelle rakennetaan kaksihaarainen raitiotie Pyynikintorilta Hervantaan ja Taysin alueelle vuosina 2017-2021.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi