Kreetta Järvenpää.
24.5.2023 klo 16:04
Uutinen

Yrittäjyys mahdollistaa Kreetta Järvenpäälle taiteen tekemisen

Kreetta Järvenpäätä voi helposti kutsua luovan alan moniosaajaksi. Hän on tullut tunnetuksi valokuvaajana kukka-, ruoka- ja sisustusaiheisista kuvistaan ja tekee myös maalauksia ja keramiikkaa. Kukkakuvaus on kuitenkin se, mistä hänen kädenjälkensä tunnistetaan parhaiten – osittain siksi, että Järvenpää on hyödyntänyt työssään taidokkaasti sosiaalista mediaa: Instagramissa häntä seuraa jo yli 114 000 ihmistä.

Kreetta Järvenpää on taitelijastatuksella työskentelevä ihminen, jolle yrittäjyys mahdollistaa työn intohimonsa parissa. Taiteilijan työpäivät kuluvat monesti kukkien ympäröimänä, joko niitä valokuvaten tai kukkiin liittyviä työpajoja vetäen.

Järvenpää toimi pitkään valokuvaajana suuressa mediatalossa, jossa hän pääsi kuvaamaan melkein mitä vain. Kahdeksan vuoden jälkeen, vuonna 2014, syntyi päätös jatkaa matkaa yrittäjänä. Palkkatöissä hän ei kokenut voivansa antaa enää enempää, ja toisaalta mielessä kutkutti ajatus siitä, että olisi hienoa pystyä valitsemaan omat työtehtävät.

– Silloin kun aloin yrittäjäksi, ymmärsin, että voin tehdä ihan mitä vain, omalla tavallani.

Pohjakoulutukseltaan Järvenpää on taiteiden maisteri. Moni asia yrittäjyydessä tuntui humanistille ”täysin heprealta”, siksi hän päätti käydä Naisyrittäjyyskeskuksen yrittäjyyskurssin. Taitelijasieluun valettiin kurssilla uskoa, että hänestäkin voi tulla yrittäjä.

Oman työn hinnoittelu tuntui aluksi erityisen haastavalta. Kilpailu valokuvausalalla on kovaa, mutta Järvenpää ei halunnut lähteä kilpailemaan hinnalla.

– Suomessa on paljon hyviä kuvaajia, siksi olen suuntautunut koko ajan enemmän taidetta kohti.

Kreetta Järvenpää.

Oppia ja erikoistumista

Kukat tai valokuvaus eivät aina kiinnostaneet Järvenpäätä. Nuorempana hän haaveili vaatesuunnittelijan töistä ja oli kova ompelemaan. Elokuvatkin kiinnostivat, erityisesti niiden arvostelu. Ensimmäisen kameransa hän sai vasta 18-vuotiaana ja valokuvaus kulki elämässä mukana lähinnä harrastuksena.

Valokuvausurasta hän kiinnostui myöhemmin siksi, että se on ammatti, jossa hän voisi toimia itsenäisesti ja toteuttaa vahvaa näkemystään.

Päätös keskittyä kukkakuvaukseen syntyi vuonna 2016, muutama vuosi yrityksen perustamisen jälkeen. Sinä vuonna Järvenpään äiti menehtyi. Äiti arvosti kauniita asioita, viihtyi puutarhassa ja rakasti kukkia. Kreetalle äidin poislähtö oli kriisi, mutta se synnytti myös rohkeuden. Nyt oli hänen vuoronsa tehdä töitä kukkien kanssa. Erikoistuminen tuntui myös parhaimmalta mahdollisuudelta erottua ja menestyä valokuvaajana.

– Päätin, että asettelen kukkia ja minusta tulee siinä tosi hyvä. Aluksi en toki uskaltanut sanoa sitä edes ääneen.

Kukkia hän keräsi ensin matkalla työhuoneelleen. Myöhemmin hän päätti sijoittaa kukkien ostamiseen ja kasvatti myös itse kukkia, jotta oppii paremmin. Pikkuhiljaa hän alkoi järjestää kukkatyöpajoja, pääasiassa siksi, että oppisi itse, mutta myös siksi, ettei sopivia työpajoja löytynyt Suomessa. Hän kutsui mukaan asiantuntijoita opettamaan, ja valokuvasi työpajojen tuotoksia.

Järjenpään työpajojen idea on kokemuksellisuus. Työpajaan osallistuminen on elämys, ei suoritus: kukkia asetellaan rauhassa ja samalla nautitaan hyvää ruokaa. Vaikutteita hän on hakenut ulkomailta. Työpajojen kautta Järvenpää on tutustunut erilaisiin kukkiin ja oppinut arvostamaan kasvien koko elinkaarta.

– Tykästyisin siihen ajatukseen, että kukat kuolevat ja kuihtuvat jossain vaiheessa.

Kukkien erilaiset vaiheet toistuvat Järvenpään valokuvissa, jotka ovat saaneet vaikutteita myös hollantilaisten kukkamaalausten ja barokin tyylistä.

Tällä hetkellä Järvenpään työ taipuu moneen: taiteesta tilaustöihin ja kaupallisiin tuotteisiin. Hänen kädenjälkeään on nähtävissä aina K-raudan valtavista tapeteista vuoden alussa julkistettuihin postimerkkeihin. Taiteilijan asiakaskuntaan kuuluu laaja joukko sekä kotimaisia että kansainvälisiä yrityksiä.

Ja Instagramissa, siellä Järvenpään kuvista todella tykätään. Taiteilijan kuvaustyyliä ja päivityksiä ihastelee tällä hetkellä yli 114 000 seuraajaa. Aluksi Instagramin selailu ja päivittäminen oli tapa pitää taukoja työstä, mutta nyt kanavasta on tullut mahdollisuus ohjata asiakkaita esimerkiksi hänen omaan verkkokauppaansa. Instagramin kautta hän saa myös työstään palautetta. Siitä kriittisesti omaan kädenjälkeensä suhtautuva taiteilija pitää.

Kreetta Järvenpää.

Yksin ja yhteistyössä

Yksinyrittäjää ei rajoita mikään muu kuin oma jaksaminen, Järvenpää tietää. Ajanhallinta on ollut välillä vaikeaa taiteilijalle, joka tykkää tehdä monipuolisesti erilaisia projekteja.

– Olisin jo kyllästynyt, jos tekisin vain yhtä asiaa. Haluan tuoda esille omaa monipuolista osaamistani. Se liittyy myös yrittäjyyteen, että haluan kertoa, etten ole vain yhden asian nainen.

Monipuolisuus näkyy Järvenpään työarjessa. Jonkun päivän hän saattaa viettää vain valokuvaksen parissa, toisen kokoustaen, materiaaleja metsästäen tai laskuja maksaen. Moni yksinyrittäjä tekee yrityksessään kaiken itse siivouksesta yrityksen johtamiseen. Järvenpääkin on joutunut pohtimaan, mitä yksinyrittäjänä on järkevää tehdä itse ja mitä ulkoistaa. Hän tunnistaa olevansa todella tekeväinen ihminen, ja siksi välillä toppuuttelee omaa tahtiaan.

– Varsinkin kun puhutaan luovasta työstä, pitää olla aikaa hengähtää, Järvenpää muistuttaa.

Mutta vaikka Järvenpää on yksinyrittäjä, hän tekee monipuolisesti yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa.

– En toimi yksinyrittäjänä tyhjiössä, vaan tarvitsen muita ihmisiä. Olen onnellinen, että olen löytänyt pitkäkestoisia kumppanuuksia ja pystynyt kasvattamaan verkostojani.

Tulevaisuudessa Järvenpää haluaa olla ennen kaikkea taiteilija. Yrittäjyys mahdollistaa jatkossakin työn tekemisen ja kaupallisen puolen, mutta taitelijana oleminen on hänelle ammatti ja sillä hän haluaa elää.
Määrätietoinen työ on tuottanut hyvin tulosta, mutta Järvenpää myöntää olevansa nykytilanteesta pikkaisen yllättynyt.

– Ovia on ruvennut aukeamaan, ja se ei tapahdu heti kun olet tehnyt duunin, vaan ehkä vasta myöhemmin. Et voi koskaan tietää, mitä tapahtuu, jos uskot omiin juttuihisi.

Kreetta Järvenpää.

Kreetta Järvenpää

KUKA Kreetta Järvenpää, 49, on taiteilija, valokuvaaja ja yrittäjä. Järvenpää on erikoistunut kukkakuvaukseen, jonka tiimoilta hän tekee kukkateoksia ja -installaatioita sekä järjestää työpajoja. Hän tekee myös luovaa suunnittelutyötä, maalauksia ja keramiikkaa.
YRITYS Gretchen Oy, perustettu vuonna 2014
ERITYISTÄ Kreetta Järvenpää palkittiin marraskuussa Vuoden helsinkiläinen yksinyrittäjä 2022 -tunnustuksella. Tuomariston mukaan hän on hienosti erikoistunut kilpaillulla valokuvausalalla, ja onnistunut luomaan jotain uutta ja omaperäistä.
MITÄ SEURAAVAKSI Syyskaudella Kreetalla on yhteisnäyttely Heikki Marilan kanssa Kouvolan taidemuseo Poikilossa. Flora Favola -näyttelyssä nähdään Järvenpäältä 20 ennen julkaisematonta työtä sekä kaksi installaatiota.

TEKSTI Jaana Tihtonen
KUVAT Johanna Erjonsalo