19.6.2017 klo 11:23
Uutinen

Yrittäjyys on kunnan tärkein voimavara

Uusien valtuustojen ja lautakuntien aloittaessa työnsä, on kunnilla loistava tilaisuus vahvistaa elinvoimaansa entistä paremmin. Elinvoimainen kunta syntyy yrittäjämyönteisestä strategiasta ja sen määrätietoisesta toteuttamisesta. Kuntien päätöksentekoon osallistuu jatkossa myös ennätysmäärä yrittäjävaltuutettuja.

Kesän aikana kuntien toimielimet aloittavat toimintansa uusin kokoonpanoin. Varsinais-Suomessa yrittäjävaltuutettuja on ennätysmäärä 224, joka on 26 % kaikista maakunnan valtuutetuista. Hieman yli maan keskiarvon oleva yrittäjävaltuutettujen määrä maakunnassa luo mahdollisuuden entistä yrittäjämyönteisemmän elinkeinopolitiikan rakentamiselle kunnissa. – Yrittäjävaltuutettujen mukana kuntien päätöksentekoon saadaan lisää näkemystä yrittäjyyden edellytyksistä. Yrittäjämyönteinen toimintaympäristö houkuttelee kuntaan lisää yrityksiä ja asukkaita. Yrittäjyys on kunnan tärkein voimavara, se luo työtä, palveluja ja verotuloja, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä pois kunnan järjestämisvastuulta, vapautuu resursseja elinvoiman ja elinkeinopolitiikan kehittämiseen. – Yrittäjyyden merkitys kuntien elinvoiman tärkeimpänä rakennuspalikkana on saatava mukaan keskusteluun, kun kuntiin laaditaan elinkeinopoliittisia ohjelmia. Myös yritysvaikutusten arvioinnin tulee olla järjestelmällinen osa päätöksentekoa. Yrittäjämyönteisyyttä ei voi liikaa korostaa, sillä kunta on yrityksen läheisin kumppani ja myös koti, muistuttaa Munter. Varsinais-Suomen Yrittäjät on ollut yrittäjävaltuutettuihin jo yhteydessä ja tällä hetkellä kerätään tietoja lautakuntien asettelusta jatkoyhteydenpitoa varten.

Kunnilla ja yrityksillä entistä vahvempi kohtalonyhteys

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, muistutti kesäkuun alussa järjestetyssä Kunnallisjohdon seminaarissa, että jos kunta hoitaa hyvin hankintansa, antaa tilaa yrittäjyydelle, palvelee yrittäjiään näiden ongelmissa, pitää palvelunsa ja taloutensa kunnossa sekä veronsa siedettävinä, se on yritykselle houkutteleva ympäristö.

– Lähtökohdat ovat erinomaiset, jos kunnan päättäjät ymmärtävät, että ainakin osa jokaisesta palvelusta on tuotettavissa yrittäjien voimin. Kun yritys saa tilaa toimia ja kunnista kasvua tuovia asiakkuuksia, se saa eväitä mennä maailmalle, Pentikäinen sanoi.

(Osa jutusta julkaistu Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä 6-8/2017).

Käsikirja kuntastrategiaan

Käsikirja pohtii kunta- ja maakuntastrategiaa yrittäjien ja yrittäjyyden näkökulmasta. Tavoitteena on antaa työkaluja yrittäjyyttä edistävän strategian rakentamiseen sekä yrittäjät huomioivaan valmisteluun ja päätöksentekoon. Lataa käsikirja alla olevasta linkistä.

» Käsikirja kunta- ja maakuntastrategiaan (pdf)