5.4.2022 klo 06:00
Uutinen

Yrittäjyyskasvatus rakentaa vahvaa perustaa tulevaisuuteen

Viime viikolla ratkesi Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailu, jonka voitto meni komeasti vuodesta toiseen parantaneelle Nokialle. Isot onnittelut sinne! Samaisena päivänä järjestettiin myös Elinvoimaseminaari. Sekä kilpailusta, että seminaarista voit lukea lisää hutikuun Pirkanmaan Yrittäjä -lehdestä. Seminaarin aikana tehtiin myös toinen palkitseminen, sillä jo viime vuoden loppupuolella valittu Pirkanmaan Yrittäjyyskasvatusteko-palkinto päästiin luovuttamaan voittajalle, 4H-järjestön nuorten yrittäjyyskasvatustoiminnalle koronan aiheuttamien esteiden vuoksi vasta nyt. Haluankin tässä avata muutamalla sanalla sitä, miksi yrittäjyyskasvatus on niin merkityksellistä.

Suomen menestyminen perustuu pitkälti yritysten menestykseen. Jotta meillä olisi kuntien ja kaupunkien ja koko Suomen elinvoimaa ylläpitäviä menestyviä ja työllistäviä yrityksiä jatkossakin, tarvitaan myös yrittäjyyskasvatusta. Perinteisten yrittäjyyskasvatustoimijoiden lisäksi myös työelämän suunnasta on nähtävissä vahvaa halukkuutta yhteistyöhön ja toimintaan oman paikallisyhteisön ja sen nuorten parhaaksi. Yhä useampi paikallinen yrittäjäyhdistyskin toimii aktiivisena yrittäjyyskasvatuksen edistäjänä. Meillä Pirkanmaalla on tässäkin suhteessa erittäin hyvä tilanne, sillä nytkin kun Yrittäjyyskasvatusteko-kilpailuun etsittiin julkisilla ilmiannoilla maakunnan parasta yrittäjyyskasvatustekoa, hyviä ehdokkaita oli lukuisia. 4H-järjestön pitkäjänteinen nuorten yrittäjyyskasvatustoiminta nousi esiin ehdotusten joukosta eri puolilta Pirkanmaata. 4H-toiminnalla on siis runsaslukuinen faniporukka.

On oleellista huomata, että onnistunut yrittäjyyskasvatus ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikista siihen osallistuvista nuorista tulisi yrittäjiä. Yrittäjämäistä työotetta kuitenkin tarvitsee jokainen ja se on juuri sitä, mitä laadukkaasti toteutettu yrittäjyyskasvatus tarjoaa. Lisäksi on tietysti hienoa, että yrittäjyyskasvatus madaltaa kynnystä myös omaan yritystoimintaan ja hyvin usein toimii myös apuna työllistymiseen. Tästä Pirkanmaalla palkittu 4H-yrittäjyys tarjoaa hienon esimerkin. Sen myötä moni nuori on luonut itselleen ensimmäisen kesätyön, sillä 4H-yrittämisen voi aloittaa jo 13-vuotiaana. Nykypäivänä jo lakipykälät tekevät näin nuorten työllistämisestä sangen hankalaa.

Me Pirkanmaan Yrittäjissä olemme kiitollisia siitä, että paikalliset 4H-yhdistykset ovat valmentaneet pirkanmaalaisia nuoria 4H-yrittäjiksi jo runsaan vuosikymmenen ajan. Itsekin olen maakuntaa kiertäessä tullut hyvälle mielelle havaitessani ihan käytännössä, miten 4H-yrittäjät tuovat piristystä paikalliseen palvelutarjontaan ja lisäävät sitä kautta alueemme kuntien elinvoimaa. On kiistatta komea saavutus, että joka ikisessä pirkanmaalaisessa kunnassa on toimivia 4H-yrityksiä. Se luo vahvaa perustaa myös tulevaisuutta ajatellen. Perustettujen 4H-yritysten määrä kasvaa vuosi vuodelta, mikä sekin osoittaa trendiä, että yrittäjyys kiinnostaa tämän päivän nuoria yhä enenevässä määrin. Nuori saa tulevaisuuteen hyvät eväät, kun hänelle on tarjolla sekä opiskelu- että vapaa-ajalla mahdollisuuksia tehdä juuri sitä, mikä kiinnostaa ja motivoi elämässä eteenpäin.

Pirkanmaan Yrittäjä lehden pääkirjoitus 5.4.2022
Vastaava päätoimittaja Janne Vuorinen