8.11.2017 klo 17:30
Uutinen

Yrittäjyysoppia maahanmuuttajille: ”Tiedonpuute jarruttaa, siksi yrityksen perustaminen viivästyy”

Mikroyrittäjyysviikon maahanmuuttajakurssilaiset tarvitsevat monenlaisissa asioissa tukea, kun he suunnittelevat yrityksen perustamista.

– Tosi käytännölliset asiat jarruttavat, kuten tiedonpuute veroasioista. He eivät halua tehdä virheitä eivätkä uskalla sitten lähteä perustamaan, kouluttaja-yrittäjä Isabella Haas kertoo.

Stadin aikuisopiston MAHTAVA-hankkeessa vietetään mikroyrittäjyysviikkoa ja kurssitetaan maahanmuuttajia yrityksen perustamisessa. Teemaviikkoa vietetään 6.-10.11.2017 Yritys-Helsingin tiloissa.

Viikolle osallistuu pienyrittäjyydestä kiinnostuneita naisia ja miehiä, joilla on maahanmuuttajatausta. Osallistujat ovat kiinnostuneita erilaisista aloista, muun muassa valokuvausstudio, kampaamo, kääntäjäpalvelut ja sisällöntuottaminen. Graafisen suunnittelun palveluiden tarjoaminen on yhden osallistujan tavoitteissa.

Ei olla lähdössä suin päin yrittäjiksi

EDEL City Oy:n yrittäjä ja kurssin kouluttaja Isabella Haas kertoo, että tiedon tarvetta on palon.

– Tukea tarvitaan periaatteessa kaikissa asioissa, mutta tämä kurssi keskittyy idean kehittämiseen ja liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Heillä ei ole tietoa yritysmuodoista. Monet sanoivat, etteivät ymmärrä veroasioita, ja siksi se pelottaa vähän, eivätkä he halua tehdä virheitä.

Kurssilla osallistujat tekevät liiketoimintasuunnitelmat. Haas kertoo, että enemmistö osallistujista on koulutettuja.

– Mukana on hiusalan opiskelijoita, merkonomeja, kääntäjä, opettaja, psykologi ja graafinen suunnittelija.

Noin 15 osallistujan porukasta enemmistö on alle 30-vuotiaita.

– Kysyin heiltä, milloin yrityksen perustaminen on ajankohtaista. Vain yksi sanoi perustavansa yrityksen vuoden sisällä. Sitten eräs kolmen vuoden sisällä. Mutta muilla yrittäjäksi ryhtyminen on mielessä vasta noin viiden vuoden päästä.

– Tänään teimme alustavan liiketoimintasuunnitelman, ja he miettivät, paljonko rahaa tarvitsevat yrityksen perustamiseen. Siinä tulee reality check (eli tosiasioiden tarkistus), Isabella Haas kertoo.

Haasin oma yritys on ekologinen designyritys EDEL City Oy. Sen lisäksi hän aloitti vuosi sitten Upcycling design center-kierrätysdesigntoiminnan, joka pitää sisällään työpajoja. Hän on toiminut yrittäjänä seitsemän vuotta.

Pilottikokeilu yritysidean testaamiseen

– Mikroyrittäjyysviikko on MAHTAVA-kehittämishankkeessamme toteutettava pilottikokeilu, jossa maahan muuttaneille tarjotaan mahdollisuus testata omaa yritysideaansa toiminnallisissa työpajoissa, Stadin aikuisopiston MAHTAVA-hankkeen Projektipäällikkö Heidi Lehtovaara toteaa.

Viikko toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston ja YritysHelsingin kanssa. MAHTAVA-hanketta koordinoi Helsingin kaupunki, Stadin aikuisopisto, Työelämä- ja oppisopimuspalvelut ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Monialaisen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi