epy
14.1.2022 klo 11:09
Uutinen

Yrittävästä Lakeudesta poimittua: Yrityskaupoilla koronavuonna

Julkaistu alunperin Yrittävässä Lakeudessa 1-2021

Voisi ajatella koronavuoden olevan kaikista huonoin ajankohta yrityksen ostamiseen ja yrittäjän saappaisiin hyppäämiseen, mutta asiaa voi myös ajatella toiselta kantilta.

Seinäjokelaisella Marko Ojalalla oli jo jonkun aikaa muhinut mielessä ajatus yrittäjyydestä.

– Työskentelin pitkään palkollisena ja mielessä kypsyi ajatus, että minulla voisi olla jotakin annettavaa yrittäjänä, kun minulta löytyi kiinnostusta ja intohimoa oman jutun tekemiseen, luomiseen ja kasvattamiseen, Marko kertoo.

Poissuljettua ei ollut omankaan yrityksen perustaminen, mutta koska selkeää visiota perustettavasta yrityksestä ei ollut, vaihtoehdoksi nousi valmiin yrityksen ostaminen.

– Julkisuudessa on paljon puhuttu siitä, että meillä on valtavasti eläköityviä yrittäjiä ja yrityksille pitäisi löytää jatkajia. Minä lähdin selvittelemään, mitä mahdollisuuksia valmiin yrityksen ostaminen antaisi, Marko toteaa.

Marko tutki itse paljon asiaa ja myytäviä yrityksiä, mutta apua hän sai prosessiin myös Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Aila Hemmingiltä.

– Kaikkineen prosessiin meni aikaa noin puolitoista vuotta ja nyt on melko tarkalleen vuosi yrittäjyyttä takana. Aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä minulla ei ollut ja valmiin yrityksen ostamalla hyppäsin tavallaan liikkuvaan junaan, toteaa Marko.

Ostettava yritys kolahti heti

Monien myytävien yritysten joukosta seinäjokelainen erikoiskaupan myymälöiden suunnitteluun ja toteutukseen erikoistunut Jewall Oy herätti heti Markon mielenkiinnon.

– Kyllä tämä kaikessa haasteellisuudessaan kolahti heti, Marko naurahtaa.

Entinen yrittäjä on tarvittaessa avustanut jatkajaa ja antanut tukensa.

– Entisen yrittäjän tuki on ollut tärkeää, vaikka aika nopeasti pyrin lähtemään omille jaloille ja sitten vasta kysymään neuvoa. Minä en kaivannut sellaista vierihoitoa, että vieressä istutaan ja kerrotaan kaikki aasta ööhön, vaan kyllä minä halusin muodostaa asioista omia näkemyksiä ja mielipiteitä sekä hakea sitten tukea niille. Edellisellä yrittäjällä on pitkä kokemus ja hän on käynyt näitä samoja asioita läpi, Marko kertoo.

Haasteellinen ajankohta

Vuosi sitten näihin aikoihin ei ollut vielä tietoa, miten voimakkaasti korona Suomeenkin iskee. Tuore yrittäjä oli ehtinyt kuukauden pyörittää yritystään, kun korona pysäytti koko Suomenkin.

– Jos olisin ostaessani tiennyt koronan iskevän tuolla voimalla, varmaan olisin aika kovasti harkinnut kaupantekoa ja joutunut tekemään ylimääräistä aivojumppaa asiaa miettiessä. Mutta toisaalta en minä kyllä yhtään kadu, Marko toteaa.

– Tämä voi loppujen lopuksi koitua vielä hyväksikin. Heti aluksi tuli lunta tupaan ja porstuaan aivan täydeltä, joten siitä yli päästäkseen oli pakko viedä kehitysideat ryminällä läpi, Marko jatkaa.

Vieläkään ei ole päästy takaisin normaaliin arkeen, mutta asiaa ei ole jääty surkuttelemaan.

– Tosi haasteellista on edelleen ja sen eteen tehdään kovasti koko tiimin voimin töitä, että tästä selvitään. Joka aamu olen lähtenyt töihin intoa täynnä, Marko naurahtaa.

Vahvuutena osaaminen

Jewallin asiakkaita ovat erikoiskaupan ketjut, myymälät ja apteekit, joille yritys tarjoaa myymälän uudistusprosessin avaimet käteen -periaatteella aina myymäläkalusteiden suunnittelusta toteutukseen ja asennukseen asti.

– Meillä on oma suunnittelija ja käytännössä iso osa projekteista tuleekin meidän oman suunnittelumme kautta, Marko kertoo.

Yrityksessä on pitkäaikaisia työntekijöitä, joilla on vahva kokemus ja osaaminen erikoiskaupan ketjujen myymäläsuunnitteluun ja toteutuksiin.

– Vuosien aikana tehtyjen vaativien ja hyvin erilaisten myymälätoteutusten myötä kertynyt osaaminen on meidän vahvuutemme. Me pystymme tekemään asiakkaille fiksuja, järkeviä, aikaa kestäviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja, sillä me tiedämme, mikä toimii myymälän arjessa, sanoo Marko.

Viime aikoina osaamista on myös nostettu enemmän esiin.

– Me olemme verkostoituneet aika paljon ja tuotu omaa osaamistamme esiin aikaisempaa voimakkaammin ja paremmin. Me katsellaan aika avarakatseisesti ympärillemme ja pidetään koko ajan sormi markkinoiden pulssilla, että pysytään mukana ja pystytään myös reagoimaan, Marko selventää.

Parasta tekemisen vapaus

Yrittäjyydessä Markon mukaan parasta on tekemisen vapaus.

– Kyllä se itselleen tekeminen sekä vapaus palkitsee ja kiehtoo. Lisäksi pidän siitä, että meillä on pieni ja ketterä organisaatio, niin pystymme tekemään nopeitakin liikkeitä, Marko toteaa.

Yrittäjyyden suhteen Marko on ottanut aktiivisen otteen ja viime vuoden lopulla hänet valittiin Seinäjoen Yrittäjien hallitukseen.

– Ajattelin, että paikallisyhdistyksen hallituspaikka on sellainen mahdollisuus, mitä ei kannata jättää käyttämättä. Siellä näkee asioita vähän laaja-alaisemmin ja sitten taas omalta osaltani tuoreena yrittäjänä pystyn tuoda erilaista näkökulmaa hallitukseen ja kysellä itsestään selviäkin asioita, Marko naurahtaa.

Yrittäjäjärjestöä Marko pitää tärkeänä tukena jokaiselle yrittäjälle.

– Yrittäminen ei ole yksin jossain tekemistä ja puurtamista, vaan täytyy olla aika avoin kaikelle. Yrittäjäjärjestö luo väylän ja selkänojan, että yrittäjällä on joku paikka, mihin soittaa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä, toteaa Marko.

Jewallin taidonnäyte Kaleva-korumyymälän suunnittelusta ja toteutuksesta (kuva: Jewallin arkisto)
epy
Noora Mykkänen