Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.2.2017 klo 17:02
Uutinen

Yritykset kilpailuttavat kuntia – Vincit valitsi Turun

Monet kunnat tarjoavat yrityksille hyviä etuja ja kilpailevat saadakseen uusia työllistäjiä kuntaan. Esimerkiksi ohjelmistoyhtiö Vincit kilpailutti Turkua, Jyväskylää ja Seinäjokea.

Tamperelaislähtöinen ohjelmisto- ja it-yhtiö Vincit ilmoitti loppuvuodesta etsivänsä paikkaa noin sata henkilöä työllistävälle uudelle toimipisteelleen.

Ratkaisuun vaikutti kuntien tarjoamien puitteiden lisäksi tarjolla oleva osaaminen.

”Tärkein valintaperuste on sopivan työvoiman saatavuus, mitä kartoitetaan tarkoitusta varten avatuilla verkkosivuilla. Lisäksi Vincit on aloittanut keskustelut kyseisten kaupunkien kanssa, jotta uusi yksikkö saadaan perustettua mahdollisimman sujuvasti”, Vincit ilmoitti verkkosivuillaan marraskuun lopussa.

Vincit on nyt ilmoittanut, että se perustaa uuden toimipisteen kevään aikana Turkuun, jonne se hakee parhaillaan henkilöstöä Turun murteella ilmoituksessaan:

”Mee haeta meijä uurel Turun konttoril intohimost liiketoiminnan kehittäjä, kuka varmista, et meil on Turu seurulki simmoset asiakkat ja tyäntekijät, ketkä o huamen tyytyväisemppi ku tänäpe.”

Vincit kertoo, että Jyväskylä esimerkiksi karsiutui sen vuoksi, että seudulla on jo muita saman alan yrityksiä. Yhtiö olisi joutunut kilpailemaan työntekijöistä.

Useana vuonna Suomen parhaaksi työpaikaksi valitulla Vincitillä on tällä hetkellä noin 320 työntekijää Tampereella, Helsingissä, Palo Altossa USA:ssa sekä Savonlinnassa.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 32 miljoonaa euroa. Viime lokakuussa pörssiin listautunut Vincit teki vuonna 2016 liikevoittoa yhteensä 4,4 miljoonaa euroa.

Kuntien elinkeinopolitiikka ja resurssit kilpailuvaltteja

Tutkija Jarkko Heinonen teki vuonna 2013 väitöstutkimuksen Kunnan yritysilmapiirin vaikutus yritystoiminnan kehittymiseen. Heinonen tutki 65 kunnan yritysilmapiiriä. Tutkimuksen mukaan kunnan elinkeinopolitiikka ja resurssien suuntaus ovat selkeitä kilpailuvaltteja, kun kunta haluaa uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Kasvavat yritykset myös kilpailuttavat kuntia julkisesti ja kertovat mille seuduille ne haluavat asettautua.

– Voi sanoa, että yritykset hyvin raadollisesti kilpailuttavat kaupunkeja ja kaupunkiseutuja ja edellyttävät vaitioloa ja edellyttävät, ettei hankkeista kerrota, kertoi Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen taannoin julkisuudessa.

Kunnat voivat vaikuttaa siihen, miten yrittäjiin suhtaudutaan, kun he asioivat kunnan hallinnon kanssa. Tutkija Jarkko Heinonen suosittelee, että kunnan ei pidä olla vain valvova viranomainen vaan enemmänkin konsultoiva asiantuntija.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi