Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pankkibarometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään.
Pankkibarometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään. Kuva: Getty Images
5.6.2023 klo 15:12
Uutinen

Yritykset varovat lainanottoa, luottokysynnän oletetaan pysyvän matalalla: ”Työvoimapula hyydyttää investoinnit”

Yritysten luottojen kysyntä on vähentynyt selvästi verrattuna viime vuoteen.

Finanssiala ry:n tuore Pankkibarometri paljastaa heikot odotukset yritysten lähikuukausien luottokysynnästä.

Barometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään. Vastaavasti kiinnostus talletustilejä ja kaikkia lainanhoidon joustomahdollisuuksia kohtaan ovat kasvaneet. Kysely tehtiin pankinjohtajille toukokuussa, toista kertaa kuluvan vuoden aikana.

Yritysten luottokysynnän ei odoteta piristyvän lähikuukausina. Barometrin mukaan erityisesti luotonkysyntä investointeihin näyttäisi heikentyneen selvästi. Vastaajat arvioivat, että luottoja otetaan lähinnä käyttöpääomaa ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä varten.

Epävarmuus syö investointihaluja

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää syynä yritysten edelleen korkealla tasolla olevaa epävarmuutta talouteen.

– Vaikka talous hieman kasvoikin alkuvuonna, epävarmuus on niin suurta, ettei yrityksillä juurikaan ole investointihaluja, hän kommentoi.

Lisää haasteita tilanteeseen aiheuttaa korkojen nousu, joka on nostanut investointien tuottovaatimuksia voimakkaasti.

– Korkojen nousua seurannut rahoitusmarkkinoiden myllerrys on omalta osaltaan kiristänyt rahoituksen saatavuutta, eli rahoittajien halu rahoittaa riskejä sisältäviä investointeja on laskenut ja vaatimukset investointirahoitusta hakeville yrityksille ovat kasvaneet.

– Toisaalta ne yritykset, joilla on investointihaluja, kärsivät monesti niin vakavasta työvoimapulasta, että se käytännössä hyydyttää investoinnit tai ainakin siirtää niitä eteenpäin. Investointien tekeminen ei ole järkevää, jos työvoimapula estää niiden synnyttämän kapasiteetin käytön, Malinen perustelee.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen