3.4.2024 klo 07:59
Uutinen

Yritykset voisivat hyödyntää erilaisia rahoituksia paljon nykyistä laajemmin, kannustaa rahoitushakujen asiantuntija Henna-Riikka Markkio.

IPMA C®-sertifioitu projektipäällikkö ja hallitusammattilainen Henna-Riikka Markkio perusti yrityksen, kun rahoituksen epätasainen jakautuminen alkoi kismittää. Nykyisessä työssään hän auttaa eri kokoisia organisaatioita rahoitushauissa.

Siitä huolimatta, että Markkio käytännössä kasvoi perheyrityksen huonekaluliikkeessä Keminmaalla, yritysideoita ja yrittäjäksi ryhtymistä hän muhitteli vuosikausia. Yrittäjämäinen työtapa toki tarttui takkiin ja opintojen ohessa kesät kuluivat siskon kanssa jäätelökioskia pyörittäessä.

Yli 60 vuotta Keminmaalla toimineen huonekaluliikkeen jatkamista pidettiin lähes varmana, kunnes Ikean tulo Haaparannalle 2000-luvulla mullisti alueen huonekalukaupan ja oli tehtävä päätös perheyrityksen lopettamisesta.

Markkio ehti työskennellä korkeakoulumaailmassa noin 15 vuoden ajan eri tehtävissä. Samalla erilaiset ESR-, EAKR-, alueelliset, valtakunnalliset, ministeriöiden myöntämät ja kansainväliset projekti-/rahoituskuviot tulivat tutuksi.

-Jossain vaiheessa huomasin, että ”Kysy Henna-Riikalta” alkoi toistua hankeasioissa työpaikalla, ja virisi ajatus, että voisihan tätä tehdä itselle oman yrityksen kautta ja laajemmin, Markkio paljastaa.

-Jo aiemmin minua oli kismittänyt se, että pienemmillä yrityksillä ja organisaatioilla ei ole resursseja tai tarvittavaa osaamista hakea EU-rahoituksia. Suurin osa alueellisista rahoituksista menee korkeakouluille, jolloin yritykset pääsevät toki hyötymään välillisesti. Nyt haluan auttaa yrittäjiä ja yrittäjämäisiä pienempiä organisaatioita hyödyntämään itse sopivia rahoituksia.

Yrittäjyys käynnistyi liukuen ansiosidonnaisen päivärahan ja starttirahan sekä Jamkille tehtyjen tuntikeikkojen turvin, ja Markkio Oy rekisteröitiin syksyllä 2022. Rahoitushakuneuvonnan ja projektijohtamisen lisäksi Markkio kouluttaa, tekee hallitustyötä ja vaikuttaa kunnallispolitiikassa. Projekteja on ympäri Suomen ja erityisosaamisena ovat EU-rahoitteiset projektit.

-Tällä hetkellä mm. vihreään siirtymään ja kiertotalouteen osoitetaan runsaasti rahoitusta, vinkkaa Markkio.

Markkio on mukana erikokokoisissa hakuprosesseissa, jotka käynnistyvät yleensä matalankynnyksen esiselvityksellä. Jos tämän perusteella päätetään tehdä hakemus, seuraavista toimenpiteistä tehdään erilliset tarjoukset.

-Kyllä ulkopuolinen asiantuntija sparraa ajattelemaan ja uskon, että saadaan aina aikaan laadukkaampi hakemus. Tarvittaessa olen rinnallakulkija koko hankkeen ajan.

Perheyhteydet ja ystävät ovat Markkiolle tärkeät. Isä, äiti, siskot ja oma perhe sekä läheiset ystävät seuraavat mielenkiinnolla asiantuntijayrittäjän toimintaa ja ovat tukena käytännön asioissakin. Kun yrittäjyyden tukiverkosto on kunnossa, pääsee nauttimaan myös yrittäjän vapaudesta. Yrittäjyyden tukiverkostoon lukeutuu Markkiolla myös yrittäjäjärjestö.

-Yrittäjien jäsenenä tykkään siitä, että saan järjestöltä hyviä syötteitä ajankohtaisista asioista. Myös verkostoon kuuluvat toiset jäsenyrittäjät antavat valtavan paljon voimia ja energiaa tehdä työtä yrittäjänä.

Niin kuin monelle muullekin yrittäjälle, vapaus ja vastuu ovat työn jin ja jang.

-Yrittäjänä minun on aiempaa vaivattomampaa aikatauluttaa arkeni luottamustoimien, sivutoimisen koulutustyön ja yrittäjyyden kesken. Nyt, kun lapseni ovat jo isoja ja miehelläni on hyvä työ, uskalsin heittäytyä yrittäjyyteen, Markkio kuvailee.

-Yrittäjyys on minulle arvokysymys: yhteiskunta ei pyörisi ilman yrittäjiä. Haluan esimerkilläni osoittaa erityisesti jälkikasvulleni, mutta myös laajemmalti, että työntekemisen tapoja on monia ja erilaisia polkuja on mahdollista sovittaa yhteen.