26.6.2019 klo 11:49
Uutinen

Yrityskauppa käy muuta maata vilkkaampana Varsinais-Suomessa

Kulunut kevät oli yrityskaupparintamalla vilkas koko Suomessa. Yritykset vaihtavat Varsinais-Suomessa omistajaa vielä muutakin maata vilkkaammin.

Varsinais-Suomessa yrityksiä on laitettu myyntiin alkuvuoden 2019 aikana 29 prosenttia enemmän kuin tammi-toukokuussa 2018. Koko maassa myytävien yritysten määrä nousi samaan aikaan 23 prosentilla. Asia selviää yrityspörssi.fi-sivulta kerätyistä tiedoista.

Myös Finnveran tietojen mukaan Varsinais-Suomi on yksi yrityskauppojen kasvun moottoreista Suomessa. Viime vuonna yrityskaupat kasvoivat Finnveran mukaan Varsinais-Suomessa euroissa mitattuna 44 prosentilla.

Myös yritysten hintapyynnöt ovat Varsinais-Suomessa maan keskiarvoa korkeammat.

– Hyvä taloudellinen tilanne ja luottamus tulevaisuuteen näkyvät yrityskauppamäärien kasvussa. Varsinais-Suomessa käänne tapahtui oikeastaan jo muutama vuosi sitten, kun useammalla toimialalla, kuten metalli-, meri- ja lääketeollisuudessa toteutetut isot investoinnit ja omistusjärjestelyt saivat sekä kuluttajien että yritysten luottamusindikaattorit kääntymään positiiviseen suuntaan, koordinaattori Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä toteaa.

Myönteiset tulevaisuudennäkymät näkyvät konkreettisesti yritysten liikevaihdon kasvuna ja parantuneina tuloksina, mikä yrityskauppatilanteissa näkyy aiempaa korkeampana kauppahintana.

– Hyvä taloustilanne rohkaisee luopuvia yrittäjiä käynnistämään myyntiprosessin. Ostajien näkökulmasta se taas antaa uskoa siihen, että yrityskauppaan investoitu pääoma saadaan maksettua kohtuullisessa ajassa takaisin. Väheksyä ei voi myöskään Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelun roolia asian edistämisessä. Omistajanvaihdospalvelun tilaisuuksissa on käynyt kahden vuoden aikana yli tuhat omistajanvaihdoksista kiinnostunutta luopujaa ja jatkajaa. Kohtaamisista tilaisuuksissa on käynnistynyt kymmeniä omistajanvaihdosprosesseja, Lassi Rosala kertoo.

Hän koordinoi Varsinais-Suomen Yrittäjien omistajanvaihdospalvelua. Palvelu ja Yrityspörssin toiminta käynnistettiin Varsinais-Suomessa hankkeena kesäkuussa 2017. Palvelu on vakiinnuttanut asemansa ja on nykyisin osa Yrittäjien aluejärjestön pysyvää palveluvalikoimaa. Omistajanvaihdospalvelua rahoittavat myös Turun seudun kunnat ja yksityiset yhteistyökumppanit.

Hinnat muuta maata korkeammat

Varsinaissuomalaisten myytävien yritysten hintapyynnöt ovat muuta maata korkeammat. Yrityspörssi-sivuston kautta myytävien yritysten keskipyyntihinta on Varsinais-Suomessa 389 000 euroa eli 28 prosenttia muuta maata korkeampi. Koko Suomessa myytävien pienten ja keskisuurten yritysten keskipyyntihinta on 302 000 euroa.

– Hintapyynnöissä vaihteluväli on suuri, sillä osa myytävistä yrityksistä on pieniä ja toiminta voi olla vasta alkanutta, kun taas osa on toiminut alueella vuosikymmeniä ja vakiinnuttanut asemansa, Rosala kertoo.

Alin hintapyyntö Varsinais-Suomessa myytävälle pk-yritykselle on kahden vuoden aikana ollut 3000 euroa ja ylin vajaa kaksi miljoonaa euroa. Yrityksiä myydään myös ilman hintapyyntöä.

Yritysten ostajia on niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassa liikkeellä aktiivisesti. Lassi Rosalan mukaan Varsinais-Suomessa etsitään tällä hetkellä eniten myytäviä tilitoimistoja, metalli- ja koneteknologiateollisuudessa toimivia eri kokoisia yrityksiä sekä autokorjaamoja ja -huoltoliikkeitä. Myös verkkokaupat sekä kaupan ala ja ravintola-ala kiinnostavat varsinaissuomalaista pk-yrityksen ostajaa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun tavoitteena on varmistaa varsinaissuomalaisen yritystoiminnan jatkuvuus sekä edistää työllisyyttä ja maakunnan elinvoimaisuutta. Omistajanvaihdospalvelu tukee sekä myyntiä suunnittelevaa yrittäjää että yrityksen ostamisesta kiinnostunutta jatkajaa ja pyrkii törmäyttämään myyjät ja potentiaaliset ostajat. Omistajanvaihdospalvelu kokoaa luopujan ja jatkajan tueksi yhteen myös maakunnan johtavat asiantuntijat arvonmäärityksen, verotuksen, rahoituksen sekä juridiikan saralta.