7.8.2019 klo 15:01
Uutinen

Yritysten identiteettivarkaudet riesana Pohjois-Savossakin

Yrityksiin kohdistuvat huijaukset ja petosrikollisuus ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi.

Koko ajan yleistyvä huijausmuoto on ns. toimitusjohtajahuijaus, jossa yhdistysten tai yritysten talousvastaaville lähetetään johtajana esiintyen huijaussähköposti, jossa vaadittiin pikaista maksua tilille.

Tällaisen huijausyrityksen kohteeksi joutui myös vesantolainen yrittäjä Heikki Haatainen (Iisakkilan tila), jonka nimissä oli lähtenyt pyyntö siirtää rahaa toiselle tilille.

– Lähetetty viesti oli vaikuttanut uskottavalta, koska se tuli oikealta vaikuttaneesta sähköpostiosoitteesta. Onneksi viestin vastaanottaja oli ollut sen verran tuttu, että oli osannut epäillä pyyntöä ja varmisti asian minulta vielä puhelimitse, Haatainen kertoo.

Haatainen haluaakin muistuttaa yrittäjiä valppauteen asiassa ja sopimaan pelisäännöt kiireisten maksupyyntöjen varalle.

– Paras keino estää huijaus on varmistaa puhelimitse tai kasvokkain toimitusjohtajalta tai puheenjohtajalta, onko kyseinen maksupyyntö oikea, Haatainen sanoo.

Uusi opas auttaa tunnistamaan ja torjumaan huijauksia

Huijaukset koskevat yhä useampia yrityksiä ja aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja. Pelkästään hakemistopalveluja koskevista huijauksista aiheutuu yrityksille yli 20 miljoonan lasku vuodessa. Epämääräisten hakemistopalvelujen tarjoaminen on harhaanjohtavan markkinoinnin yleisin tapa ja sen kohteeksi joutuvat varsinkin yrityksen juuri perustaneet tai ostaneet henkilöt.

Suomen Yrittäjät on julkaissut oppaan, joka auttaa tunnistamaan ja torjumaan erilaisia huijauksia. Juuri julkaistu opas esittelee yleisimpiä yrityksiin kohdistuvia huijauksia. Näitä ovat esimerkiksi hakemistohuijaukset, huijauslaskut, identiteettivarkaudet ja toimitusjohtajahuijaukset.

Vesannon Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Heikki Haatainen kehottaa yrittäjiä tutustumaan tähän Yrittäjien kotisivuilta ladattavaan oppaaseen.

– Oppaassa kerrotaan, mitä pitää tehdä, jos joutuu huijausyrityksen kohteeksi tai huomaa tulleensa huijatuksi. Erilaisten huijaustapojen varalle annetaan selkeät toimintaohjeet, Haatainen kertoo.

Lisätietoja:

Heikki Haatainen, yrittäjä
Iisakkilan tila, Vesanto
p. 040 567 4722, heikkihaatainen(at)hotmail.com

Paula Aikio-Tallgren
toimitusjohtaja
Savon Yrittäjät
p. 0400 404 346, paula.aikio-tallgren(at)yrittajat.fi

Tiina Toivonen
lainsäädäntöasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät
p. 041 528 5679, tiina.toivonen(at)yrittajat.fi

www.yrittajat.fi/oppaat-yrittajalle