Palvelualat ovat olleet taloutta kannattelevassa roolissa.
30.10.2023 klo 11:19
Uutinen

Yritysten luottamus heikentyi selvästi myös palvelualoilla – ”Jos lasku syvenee, jopa pitkittynyt taantuma on mahdollinen”

Palvelualojen luottamusindikaattori on laskenut selvästi. Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom pitää tätä huolestuttavana.

Tilastokeskus julkaisi maanantaina kuluttajien ja yritysten luottamusindikaattorit lokakuulta.

–  Nyt luottamus heikkenee myös taloutta toistaiseksi kantaneilla palvelualoilla. Jos palvelualat lähtevät teollisuuden ja rakentamisen kaltaiseen laskuun, jopa pitkittynyt taantuma on mahdollinen. Ilman käännettä yritysten luottamuksessa, myös työttömyys tulee todennäköisesti kasvamaan seuraavan kuuden kuukauden aikana, Ohlsbom arvioi.

Palvelualojen luottamus oli vielä elokuussa 0,2, mutta lokakuussa jo -6,8. Palvelualat ovat olleet taloutta kannattelevassa roolissa. Elokuuhin 2022 asti myös teollisuus kannatteli taloutta, mutta lähti sittemmin laskuun.

Palvelualojen kasvu on alkuvuodesta hidastunut selvästi, sanoo Ohlsbom.

Vähittäiskaupassa pieni valopilkku

Vähittäiskaupassa näkyy pieni valopilkku, Ohlsbom sanoo. Vähittäiskaupan alalla luottamus teki pienen nousun ja kohosi tasolle -10,4 lokakuussa, kun se esimerkiksi heinäkuussa oli tasolla -14,3.

Lokakuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski entisestään arvoon -41. Saldoluku oli 5 pistettä alhaisempi kuin syyskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

– Rakentamisen jarrutus ei osoita hellittämisen merkkejä, Ohlsbom sanoo.

Yritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa kaikilla päätoimialoilla.

Kuluttajien odotukset työttömyydestä synkkiä

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli lokakuussa -12,6, kun syyskuussa se oli -11,5.

– Synkät uutiset talouden kehityksestä painavat kuluttajien näkymissä enemmän kuin esimerkiksi inflaation hidastuminen,  Ohlsbom sanoo.

Kuluttajien odotukset työttömyyskehityksestä pysyivät synkällä tasolla. Lisäksi kuluttajien arviot kyselyhetken inflaatiosta sekä inflaatio-odotukset pysyivät korkeina, vaikka hintojen nousu onkin hidastunut Suomessa reilusti.

Ajankohtaa pidettiin myös yhä erittäin epäedullisena asunnon ostamiselle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen