26.11.2018 klo 13:02
Uutinen

Yritysten rahalahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia tietyin ehdoin

Yritykset kantavat yhteiskuntavastuuta lahjoittamalla rahaa yleishyödylliseen toimintaan. Joulun aikaan halu tehdä hyvää koetaan erityisen tärkeäksi.

Verottajan ohjeistuksessa 850 euroa on rajapyykki, jota pienemmät rahalahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia. Sitä suuremmat lahjoitukset 250 000 euroon asti ovat vähennyskelpoisia vain, jos lahjoittava taho on yhteisö ja jos ne kohdistuvat tietyille tahoille, lähinnä korkeakouluille ja yliopistoille.

Alle 850 euron rahalahjoituksen kohde pitää olla yleishyödyllinen ja paikallinen tai lähellä yrittäjän omaa toimialaa. Kohteeksi käy esimerkiksi paikallinen nuorisotyö.

– Yksityishenkilönä rahaa voi lahjoittaa enemmänkin kuin 850 euroa, mutta ne eivät ole vähennyskelpoisia, toteaa tilitoimistoyrittäjä Markku Heikkilä.

Heikkilän mukaan verottajan suhtautuminen rahan lahjoittamiseen on hiukan ristiriitainen. Hän itse ajattelee, että hyväntekeväisyys on yrityksille yhteiskuntavastuun kantamista, josta ei pitäisi rangaista.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa on aika yleistä sellainen, että yrityksen työntekijät voivat jonkun tietyn ajan työajastaan käyttää hyväntekeväisyyteen. Onko tällainen mahdollista Suomessa, sitä haluaisin hieman selvitellä, hän kertoo.

Rahan lahjoittamiseen liittyviä verotuksellisia ongelmia ei synny, kun pyydetään toisia lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyyskohteeseen. Näin voidaan toimia, jos vaikkapa yrityksellä on merkkipäivä ja sen kunniaksi juhlat. Esimerkiksi onnittelukukkasiin varatut rahat voidaan pyytää siirtämään suoraan kohteen tilille.

– Kun rahat eivät kierrä yrityksen tilin kautta, ei ole mitään ongelmaa. Jos kaikki kutsuvieraat noudattavat pyyntöä, kohde saattaa saada mukavankin summan käyttöönsä, Heikkilä toteaa.

Lue aiheesta lisää Hämeen Yrittyssanomista 29.11.2019.