5.4.2018 klo 14:19
Uutinen

Yritystukien uudistus karahti kiville: ”Kova pettymys, paluu nollapisteeseen”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen on pettynyt henkilökohtaisesti ja Suomen Yrittäjien puolesta yritystukiuudistuksen lopputulokseen.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen oli mukana äänivallattomana pysyvänä asiantuntijana kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk) vetämässä parlamentaarisessa yritystukityöryhmässä. Hän toivoi kunnianhimoista ratkaisua yritystukien uudistamiseen.

Pekkarinen joutui kuitenkin kertomaan tänään, ettei työryhmä päässyt yhteisymmärrykseen 300 miljoonan euron suuruisten tukien ”uudelleensuuntaamisesta” eikä myöskään tukien leikkaamisesta. Suomen Yrittäjien arvion mukaan oikean kokoluokan uudistus pidemmällä aikavälillä olisi noin puolen miljardin euron luokkaa.

– Oltiin erittäin lähellä löytää yhteisymmärrys, mutta ei sitten kuitenkaan löydetty. Siinä oli monta syytä ja tekijää, Pekkarinen kommentoi tuoreeltaan STT:lle.

Yksimielisyys saavutettiin uusien ja vanhojen yritystukien arvioinnin vaatimasta yhtenäisestä kriteeristöstä.

– Oma roolini työryhmässä oli tarjota informaatiota ja esittää näkökohtia, jotka eivät välttämättä nouse esille parlamentaarikoiden keskustelussa. Olen henkilökohtaisestikin hyvin pettynyt lopputulokseen, Mika Kuismanen myöntää.

”Uskallus puuttui”

Kuismanen haluaisi kohdentaa tuki jatkossa etenkin talouden uudistamista edesauttaviin kohteisiin kuten tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Hän pitää lopputulosta turhauttavana, koska työtä tehtiin lähes puoli vuotta.

– Asian eteen käytiin hyvää keskustelua ja paneuduttiin asioihin. Sitten uskallus tehdä päätös puuttui ja palattiin takaisin nollapisteeseen. Ei saatu mitään muuta aikaan kuin kriteeristö, joka sinänsä on hyvä ja käyttökelpoinen.

Kuismanen ei enää kannata uutta parlamentaarista työryhmää.

– Uusi yritys parlamentaarisella ryhmällä ei ole hyvä idea. Hallituksen täytyy ottaa johtajuus ja tehdä poliittinen päätös siitä, miten yritystukia jaetaan ja mitkä ovat niiden kriteerit. Parlamentaarisessa ryhmässä asemoidutaan helposti vartioimaan omien eturyhmien etuja. Jos energia-asioissa ei liikuta, sitten ei liikuta maatalousasioissakaan tai päinvastoin. Homma menee kyttäyspeliksi.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen on pettynyt siihen, että pk-yrityksiä syrjivät ja kilpailua vääristävät tuet saavat jatkua.

– Näistä esimerkkinä teollisuuden energiaveron palautukset, joita jaetaan vain suurimmille yrityksille, Seppänen sanoo.

Kuva: Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi